ERDON Helyi hírek

2014.11.10. 12:15

Weöres Sándor rockandroll

Új dimenzióba kerültek Weöres Sándor költeményei Novák Péternek és a Kultúrpart Csoport vasárnap esti előadásában.

Új dimenzióba kerültek Weöres Sándor költeményei Novák Péternek és a Kultúrpart Csoport vasárnap esti előadásában.

Az előadás minőségéhez mérten sajnos nagyon kevesen nézték meg a Weöres Sándor rockandroll című interaktív gyermekműsort Novák Péter játékvezetésével, a Kultúrpart Csoport előadásában. A főként a 9-14 éves korosztálynak szóló zenés- táncos produkciónak két főszereplője volt, Novák Péter és Weöres Sándor. Mint mindig, amikor valamilyen formában Weöres Sándor költészetével találkozik az ember, szinte azonnal adja magát a talányos kérdés: hogyan lehet az, hogy egy ilyen jelentős költőnek nincs kultusza a magyar nyelvterületen, hiszen a magyar irodalomnak minden bizonnyal legváltozatosabb hangú, nyelvi leleményekben, virtuozitásban felülmúlhatatlan alkotójáról van szó, akinek bölcsessége is elgondolkodtató, folyton aktuális. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az ő versei rocknóták szövegeiként is megállták e helyüket.

Egy olyan előadás, amelyben Novák Péter fellép, nehezen képzelhető el tánc nélkül, így a legkevésbé meglepő módon ez a produkció is tele volt tűzdelve különböző népek néptáncainak elemeivel, ugyanakkor számos komikus jellegű koreográfia is tarkította a műsort. Novák Péter nem engedte a passzív szemlélő állapotában tengeni a nézőket, hanem folyamatosan közvetlenül is megszólította őket, válaszokat várt tőlük különböző kérdéseire.

Interaktivitás

A közönség aktív szórakoztatását szolgálta a nagy felfújható földgömb, amit a színpadról a nézőtérre dobtak, hogy aztán a teremben ülők percekig eljátsszanak vele. Az előadás során a különböző táncokhoz újrahasznosítható hulladékot használtak jelmezként a táncosok, így egy idő után meglehetősen nagy kupac szemét keletkezett a színpadon, amelyet később a szelektív hulladékgyűjtés jegyében a közönség soraiból a színpadra szaladó fiatalok szedtek össze. Lévén, hogy a produkció egy iskolán kívüli társadalomismereti tanórának készült, ezért az előadás során számos közvetlen üzenet fogalmazódott meg toleranciáról, környezetvédelemről, a fogyasztói társadalom és a divat visszásságairól, a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezek a nagyon egyértelmű, mondhatni propagandisztikus, nyilvánvalóan pedagógiai célzattal a műsorba kerülő elemek, no meg a nem mindig kielégítő hangosítás ha némileg vissza is foghatják a felnőtt nézők lelkesedését a produkció iránt, de az előadók játékkedve, Novák Péter energiától duzzadó színpadi jelenléte, magával ragadó személyisége, hol humoros, hol vehemens, de mindig a közönséget megszólító átvezető szövegei, és persze a zseniális Weöres Sándor költemények számukra is rendkívül élvezhetővé varázsolták ezt a kiskamaszoknak szóló darabot. Noha a műsor során, annak interaktív jellegéhez viszonyítva meglehetősen visszafogottan viselkedtek a nézők, a produkció után háromszor tapsolták vissza az előadókat, jelezve ezzel is azt, hogy nagyon élvezték azt, amit láttak, hallottak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!