ERDON Helyi hírek

2014.10.09. 13:40

Eljutni valahonnan valahova

Nagyvárad- Idén is lesz Ki Mit Tud?! a megyében: október 25.- december 6. közt szervezi meg a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület és az RMDSZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Nagyvárad- Idén is lesz Ki Mit Tud?! a megyében: október 25.- december 6. közt szervezi meg a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület és az RMDSZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A csütörtökön tartott beharangozó sajtótájékoztatón Biró Rozália szenátor, a Ki Mit Tud?! fővédnöke úgy vélte: az évek folyamán mozgalmi jellegűvé terebélyesedett tehetségkutató rendezvénysorozat tükrözi a 25 éve alakult RMDSZ azon szándékát, hogy az emberek érdekeit szem előtt tartva előtérbe kell helyezni a hagyományőrzés, a kultúránk megtartásának és gyarapodásának, valamint a helyi humán értékek elismerésének, elfogadtatásának és felmutatásának a fontosságát.

Felidézte, hogy 2003-ban Nagyváradon indították útjára az idén nyolcadik kiadásához érkezett megmérettetést, a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban egy évvel később az egész megyére kiterjesztették. A tehetségükön kívül leleményességükről és ötletességükről is bizonyságot tevő jelentkező öt kategóriában (hagyományőrzés, magyar irodalom, tánc, könnyűzene, komolyzene) próbálhatnak szerencsét úgy, hogy külön szekciókat indítanak a gyermekek és a felnőttek számára.

Mindig megújul

Czvikker Katalin főszervező, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke azon meggyőződésének adott hangot: a Ki Mit Tud?!-ot nem lehet megunni és abbahagyni, mert önmagától mindig megújul, új csoportok és egyéni előadók tűnnek fel folyamatosan. Úgy fogalmazott: jó látni, ahogy a fellépők eljutnak valahonnan valahová, és például az egykori kicsi lány vagy fiú ma már a filharmónia zenekarának a tagja, táncegyüttes-vezető vagy karriert épít magának külföldön is. A szabályzatot alul jövő kezdeményezésekkel csapatmunka eredményeképpen alakítják ki, a zsűritagok pedig az adott területek szaktekintélyei.

Az idén pénzdíjak helyett az oklevelek mellé hasznos ajándéktárgyakat, vagyis elektronikai cikkeket (laptop, táblagép, fényképezőgép, DVD-lejátszó) kapnak a sikeresen szereplők. Emellett szívesen fogadnak támogatásokat, felajánlásokat cégek, civil szervezetek vagy magánszemélyek részéről. Az elődöntők nyolc helyszínen zajlanak- Érmihályfalván, Székelyhídon, Köröstárkányban, Nagyszalontán, Monospetriben, Pusztaújlakon, Nagyváradon és Borson-, a középdöntőt november 29-én, szombaton tartják a váradi Szakszervezetek Művelődési Házában, a díjkiosztással egybekötött gálaünnepségre pedig december 6-én, szombaton kerül sor a Szigligeti Színházban.

Felhívás

A nagyváradi elődöntő november 8-án, 10 órától lesz megtartva a Kolozsvári úti római katolikus művelődési házban. Tehetséges egyéni és csoportos produkciókkal lehet jelentkezni november 6-ig magyar irodalom, hagyományőrzés, zene és tánc kategóriákban Szelecki Zsuzsánál. Elérhetőségek: 0745/803.853, 10-16 óra között, vagy szeleckizs@yahoo.com e-mail címen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!