ERDON Helyi hírek

2014.06.03. 16:19

Újabb filmzenei hangverseny

Néhány éve, hogy a Nagyváradi Állami Filharmóniában a klasszikus szimfonikus hangversenyek mellett a másfajta zenének is helyet „biztosítanak” a kulturális intézmény irányítói.

Néhány éve, hogy a Nagyváradi Állami Filharmóniában a klasszikus szimfonikus hangversenyek mellett a másfajta zenének is helyet „biztosítanak” a kulturális intézmény irányítói.

Az ilyen jellegű koncertek általában telt házasak. Nem történt ez másképp az elmúlt héten csütörtökön sem, amikor egy újabb filmzenei hangverseny színhelye volt a filharmónia Enescu-Bartók koncertterme, újra telt ház volt. A hangverseny pénteken is megismétlődött, ugyancsak sok néző előtt, tájékoztatta lapunkat Tódor Albert főigazgató. A filmzenei koncert minden évben a Japánból érkező Shinya Ozaki karmester dirigálásában zajlik. A dirigens az elmúlt négy évad alatt többször is megfordult már Nagyváradon, neki köszönhetően kerül minden évben műsorra a filmzenei hangverseny, mellyel mára már hagyományt teremtettek városunkban, egyben közönségsikerré vált. A japán karmester nem ismeretlen Romániában, hiszen 1994 óta a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának állandó dirigense.

Kísérő muzsika

Az ismert, hogy a filmzene a film képsorait kísérő muzsika, a film megnézése által keltett élmény szerves része. Ezen sorok írója nem vállalkozik arra, hogy az elhangzott filmzenéket külön-külön elemezze, hiszen erre nagyobb filmzenei ismeretségre volna szükség. Arra viszont igen, hogy hangsúlyosan kiemeljem, hogy csütörtök este egy nagyszerű koncertnek lehettünk részesei, kitűnő filmzenei betéteket hallgathattunk meg a nagyváradi szimfonikusok tolmácsolásában. Azt is meg kell említeni, hogy a zenekar tagjai az eseményhez illően voltak öltözve, melyet a sokszínűség jellemzett – ez egy könnyed műfaj, tehát az öltözék is lehet hétköznapi. A filmek zenéi egymás után csendültek fel, a közönség mindegyik elhangzása után tapssal köszöntötte a zenekar tagjait, a karmestert. Az est folyamán néhány egyéni zeneművészi teljesítményre is alkalmunk volt odafigyelni, úgy mint Radó Judit zongoraszólójára a The Legend of 1900 című filmből, Az óceánjáró zongorista legendája című filmből. Hasonlóan kiemelkedett Nagy Kálmán koncertmester hegedűszólója, a Schindler listájának híres filmzene betétének nagyszerű tolmácsolásban. Arra nincs lehetőségünk, hogy mindenki teljesítményét felsoroljunk, de kiemelten kell szólnunk a szimfonikus zenekar minden tagjáról, a néhány meghívott előadóművészről.

A hangverseny végén zúgott a taps, ami arra késztette az est főszereplőit, hogy még három filmzenei betét csendüljön fel a koncerteremben. Köztük a Rózsaszín párduc filmzenéje, valamint a Mission impossible közismert filmsorozat filmzenéje, ami egy újabb élményt jelentett a közönség számára. Az est kellemes pillanatához tartozott az is, amikor a hangverseny végén az zenészek szinte futva hagyták el a színpadot, melyet ekkor is kísért a közönség tapsvihara, akik felállva ünnepelték a zeneművészeket.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!