ERDON Helyi hírek

2013.10.24. 15:38

Zöld energia napsugárból Borson

Bors község napelemes áramtermelő telepet létesít Európai Uniós forrásokból. A projekt összértéke 19.695.799 lej, melyből mindössze két százalék Bors község önrésze.

Bors község napelemes áramtermelő telepet létesít Európai Uniós forrásokból. A projekt összértéke 19.695.799 lej, melyből mindössze két százalék Bors község önrésze.

A Borson építendő napelem-telep költségvetéséből 15.653.748 lej vissza nem térítendő uniós támogatás, mondta Bátori Géza, Bors polgármestere a projektet ismertető tegnapi sajtótájékoztatón a borsi városházán. Az elöljáró tudatta, hogy a projektet tizenhét hónap alatt kell megvalósítani, de reményei szerint sikerül majd a megszabott határidőnél sokkal hamarabb befejezni a munkát. Ha a közbeszerzési eljárás során nem merülnek fel gondok, akkor a kiválasztott kivitelező jövő tavasszal kezdheti meg a munkát. A Nagyszántó faluban felépítendő napelem-telep kapacitása 1 Mw/óra lesz, és megépítése után minimum öt új munkahely is létesül. Lucaci Sándor projektmenedzser a tájékoztatón elmondta, hogy összesen 4168 napelemes pannót szereznek be, egy pannó kapacitása 240 kw/óra. Továbbá beszereznek hatvan áramátalakító berendezést, két transzformátort, egy adatkezelő és monitorizáló GSM kommunikációs eszközt, valamint egy ellenőrző központot.

Költséghatékony

Lucaci Sándor hozzátette, hogy a napelemes áramfejlesztő telep megépítésével sikerül majd csökkenteni Bors község energiafogyasztási költségeit. Fontos szempont továbbá, hogy Románia kötelezettséget vállalt arra, hogy 2014-ig az országban elfogyasztott energia minimum húsz százaléka újratermelődő energiaforrásból fog származni, mint amilyen a napenergia is, és a borsi létesítmény is hozzájárul majd ahhoz, hogy ez a vállalás teljesüljön. És persze nem elhanyagolható szempont, hogy környezetbarát technológiáról van szó, mondta Lucaci, nem titkolva el azt, hogy a beruházásnak két hátránya is van: az egyik a meglehetősen magas megépítési költség, ezt a problémát azonban sikerült kikerülni az uniós pályázatnak köszönhetően, a másik hátrány pedig az, hogy ez nem a leghatékonyabb energia-előállítási technológia. Ezzel kapcsolatban Bátori Géza elmondta, hogy 2010-ben, amikor a projektet benyújtották, az akkori legmodernebb napelemes technológiára pályáztak, de 2013-ig, mire a pályázat nyert, ez a szektor hatalmas fejlődésnek indult. Ezért a borsi létesítmény statikus napelemekből fog állni, így kevesebb energiát fog termelni, mint az azóta feltalált mobil napelemes technológiák, amelyek lényege az, hogy a napelemek követik a nap állását, és így lényegesen több napenergiát tudnak átalakítani elektromos energiává. De az elnyert pályázatban rögzített technológiával is mintegy évi ötszázezer eurós megtakarítása lesz a községnek. Bátori Géza hozzátette, hogy a napelem-parkból származó energiát a közutak világítására, a víztisztító telep működtetésére fordítják majd. Végül pedig, félig viccesen, félig komolyan Bátori Gáza megjegyezte: azért is kifizetődő ez a technológia, mert a napfény még nem állami monopólium, úgyhogy a községnek nem kell adót fizetnie azért, mert felhasználja a napenergiát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!