ERDON Helyi hírek

2013.09.19. 15:33

Különféle tanfolyamok kezdődnek

Nagyvárad - Az idén is folytatódik a Nagyváradi Gyermekváros és a Gyermekpalota együttműködése: több közös tanfolyamot szerveznek, s ezeknek egy része ingyenes. Erről tájékoztattak csütörtökön.

Nagyvárad - Az idén is folytatódik a Nagyváradi Gyermekváros és a Gyermekpalota együttműködése: több közös tanfolyamot szerveznek, s ezeknek egy része ingyenes. Erről tájékoztattak csütörtökön.

A Gyermekváros épületében tartott sajtótájékoztatón Ovidiu Mureşan alpolgármester, Mihaela Dindelegan, a gyermekváros ügyvezetője, valamint Peter Dan, a Gyermekpalota igazgatója vett részt. Az épület termeit, ahol a tanfolyamok nagy része is zajlik, erre a szezonra rajzfilmfigurákkal festették ki és egy újonnan berendezett teremben várják azokat a gyerekeket, akik szülinapi bulin vesznek részt, a bérleti díj itt óránként 25 lej.

Együtt

Az együttműködés lényege, hogy a gyermekváros, melyet a polgármesteri hivatal támogat az ingatlanügyi igazgatóságon keresztül, a termet biztosítja, a gyermekpalota pedig az oktatókat. Tavalyhoz képest változás, hogy az ének és a hangszer tanfolyamot már nem szervezik meg a gyermekvárosban, mivel hiányzik az erősítés és nem jó a termek akusztikája, viszont új tanfolyamokkal várják az érdeklődő gyerekeket. A közösen szervezett, ingyenes tanfolyamok: show dance, modern tánc, ritmikus sportgimnasztika, festészet, kézműves tanfolyam, színművészet, hegedű, természeti csodák, harmonika, angol. Október elsejéig várják a feliratkozni vágyókat, ehhez egy típusnyomtatványt kell kitöltenie és leadnia a szülőnek – ilyen űrlapok az épület földszintjén találhatók. A gyermekváros egyébként a hétfő kivételével naponta 9 és 21 óra között tart nyitva.

Október elején, egy ünnepséggel kezdődik el a „tanév” a gyermekvárosban, a tanfolyamok időtartama kilenc hónap és hetente egy alkalommal zajlanak. Amennyiben egy tanfolyamra több mint húsz gyerek jelentkezik, a pedagógusok szelektálják őket, hangzott el.

Tehetségeket keresnek

Mihaela Dindelegan említést tett a többi, általuk szervezett tanfolyamról, ezek közül a karate és az asztronómia ingyenes, a többiért pedig változó összegeket kérnek – például az asztalitenisz tanfolyam nyolc órára 60 lej, a Helen Doron módszerével történő angol nyelvoktatás pedig havi 120-140 lej. Ezeken kívül sakktanfolyam és kicsiknek szóló festőtanfolyam is kezdődik a gyermekvárosban.

Peter Dan elmondta: a Gyermekpalota a volt Pionírházból alakult, s minisztériumi finanszírozásból tartja fenn magát. Csakis ingyenes tanfolyamokat szerveznek, s mivel az idejáró gyerekek száma jóval meghaladja kapacitásukat, igyekeznek kiválasztani a legtehetségesebbeket, akikkel külön csoportokban foglalkoznak, s akikkel turnékon is részt vesznek.

A gyermekváros az idei Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat keretében gyermekfesztivált is szervez. Október 11-én, pénteken különféle vetélkedők és szórakoztató-tájékoztató programok zajlanak, egy napra rá román nyelvű színi előadást, sakkversenyt, később különféle kreatív-szórakoztató versenyeket szerveznek és többek között könnyűzenei előadás is lesz. Vasárnap magyar nyelvű színdarabot adnak majd elő a gyerekeknek, majd különféle kreatív tevékenységekkel, asztalitenisz-bajnoksággal és zenés-táncos előadással folytatódik a fesztivál.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!