ERDON Helyi hírek

2013.08.12. 16:44

Megérkeztek a Tatra villamosok

Tíz Tatra villamos vagon megérkezett Nagyváradra abból a huszonötből, melyet a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vásárolt Brandenburgból 395 ezer euróért.

Tíz Tatra villamos vagon megérkezett Nagyváradra abból a huszonötből, melyet a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vásárolt Brandenburgból 395 ezer euróért.

A nagyváradi villamosremízben tartott hétfői sajtótájékoztatón Ovidiu Mureşan, Nagyvárad alpolgármestere és Csuzi István, az OTL vezérigazgatója számoltak be a vállalat legújabb szerzeményeiről. Bemutatták az 1,334 millió eurót érő ultramodern mobil köszörűgépet, egy elektromos autólaboratóriumot, mely több mint hatszázezer eurójába került a vállalatnak, ugyanakkor éppen a sajtótájékoztató ideje alatt helyezték sínre a Berlin elővárosából, Brandenburgból hozott tíz villamosszerelvényt. A vállalat összesen huszonöt járművet vásárolt, ezek közül tizenhét motoros villamos, nyolc pedig vagon. A következő tizenöt szerelvény a jövő héten érkezik Nagyváradra. Mureşan elárulta, hogy a brandenburgiak eredetileg 600 ezer eurót kértek a járművekért, de a vételárat végül sikerült 395 ezer euróra lealkudni, mely összeg magában foglalja a szállítási költségeket és az illetékeket is. Csuzi hozzátette, hogy 2013 volt az utolsó év, amikor másodkézből származó villamosokat lehetett vásárolni, és ezzel a vétellel további tíz évre biztosított a Tatra villamosok gond nélküli üzemeltetése a városban. Hozzátette, hogy e beszerzés után tizenhat Tatra villamost vonnak ki a forgalomból, és ezeknek a járműveknek az alkatrészeit fogják pótalkatrészként használni.

Ultramodern köszörűgép

Közel másfél millió eurós mobil köszörűgépet helyeztek üzembe a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) remízében. A berendezéssel a sínek és a kerekek kopásának optimizálását lehet megvalósítani.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) mintegy négymillió eurós beruházást hajtott végre az elmúlt időszakban, melynek eredményeképpen közel egymillió euróból felépült a váradi villamosremízben egy modern mechatronikai csarnok. Itt helyezték üzembe az 1334 ezer euró értékű ultramodern mobil esztergapadot. „Ilyen berendezés Bécstől keletre csak Belgrádban és Nagyváradon van” – mondta a helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Csuzi István, az OTL vezérigazgatója. Csuzi elárulta, hogy ezzel a berendezéssel a sínek és a kerekek kopásának optimizálását lehet megvalósítani. Hangsúlyozta: a szerkezettel sokkal gazdaságosabb lesz a járművek karbantartása, hiszen egy Siemens villamos kerekeinek köszörülése mintegy 15 ezer euróval lesz olcsóbb mostantól, ráadásul a berendezéssel nemcsak a Siemens, hanem bármelyik, az OTL gépparkjában lévő villamos kerekeit le lehet köszörülni. Csuzi elárulta, hogy a Tatra villamosok kerekeinek a karbantartása is mintegy nyolcezer euróval lesz olcsóbb szerelvényenként. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig egyetlen kerék leszerelése, megköszörülése és visszaszerelése két napot vett igénybe, míg a mobil esztergapaddal hat óra alatt meg lehet köszörülni egy villamosvagon mind a nyolc kerekét úgy, hogy a kerekeket le sem kell szerelni. „Egy villamos kerekeit legalább évente egyszer meg kell köszörülni” – tette hozzá a vezérigazgató.

További szerzemények

Az OTL gépparkját gazdagítja egy új, több mint hatszázezer eurót érő elektromos autó-laboratórium is, amellyel kábeldiagnosztikát lehet végezni. A kábeldiagnosztika rendkívül nagy előnye, hogy a segítségével meg lehet állapítani azt, hogy a földbe fektetett kábel hol szakadt meg, így nem lesz szükség a jövőben több tíz vagy száz méteren kiásni a kábeleket a földből, hogy megállapítsák, hol történt a szakadás, hanem csak a szakadás helyén kell beavatkozni. Ez költséghatékonnyá, gyorsabbá teszi a javítási munkálatokat. Az elektromos autó-laboratóriumot ugyanakkor szigetelésvizsgálásra, földelésmérésre és hálózati elemzésre is használni lehet, tudatta a vezérigazgató. Csuzi végül kijelentette, hogy a közeljövőben érkezik meg az OTL-hez az a speciális darus jármű, amely sínen és aszfalton is tud közlekedni, valamint a már megrendelt vibrációs és kiegyenlítő tesztpad, és további mérőműszerek is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!