ERDON Helyi hírek

2013.05.28. 13:35

Új jótékonysági alapítvány Nagyváradon

Tavaly óta kezdeményező csoportként, mostantól pedig bejegyzett jogi személyiségként fejti ki tevékenységét a Nagyváradi Közösségi Alapítvány (FCO).

Tavaly óta kezdeményező csoportként, mostantól pedig bejegyzett jogi személyiségként fejti ki tevékenységét a Nagyváradi Közösségi Alapítvány (FCO).

 

Kedden sajtótájékoztató keretében jelentették be a Nagyváradi Közösségi Alapítvány bejegyzését, mely szervezet célja jobbítani Bihar megye lakosainak életét. A sajtótájékoztatón Catalin Popa az alapítvány igazgatótanácsának a tagja elmondta: a közösség legyen szolidáris önmagával, és ne várja másoktól a segítséget gondjainak orvoslására, hanem a közösség maga tegye meg a lépéseket. Ebben a célkitűzésben az alapítvány a projektek kiválasztását, és a megvalósításhoz szükséges pénz előteremtését vállalja. Sorin Constantin, az alapítvány elnöke kifejtette, hogy egy olyan mechanizmusnak szánják az alapítványt, mely hozzájárul emberbaráti akciók működtetéséhez. Az alapítók felhívták a figyelmet arra, hogy az országban már kilenc hasonló alapítvány működött, mielőtt tizedikként Nagyváradon is megalapították azt.

Nagy tervek

Ezt követően felelevenítették azt a három programot, amelyet tavaly, még kezdeményező bizottságként szerveztek, és amelyeket az idén is folytatni kívánnak. Ezek az 11even, a Szaladjunk a közösségért és a YothBank programok; ez utóbbi keretében jelenleg hat nagyváradi és három nagyszalontai, diákok által kidolgozott program fut. Ezek mellett az FCO a közeljövőben bonyolítja le a Swimathon jótékonysági rendezvényt, melynek lényege az, hogy július 6-án a Ioan Alexandrescu uszodában lezajló jótékonysági program keretében gyűjtenek adományokat különböző helyi programokra. A Swimathon három szakaszban zajlik majd le: május 28. – június 20. között várják azoknak a jelentkezését, akik valamilyen projektet kívánnak megvalósítani, június 25-ig várják az úszókat, míg június 25. és július 5. között azok a szponzorok jelentkezhetnek, akik pénzzel kívánják támogatni a Swimathonhoz befutó projekteket. Az esemény érdekessége az, hogy a támogatók minden egyes teljesített medencetáv után egy bizonyos összeget ajánlhatnak fel, de persze felajánlhatnak egy fix összeget is. Az FCO idei tevékenységei közé tartozik továbbá az Innovációs Alap működtetése, melynek keretében az idén 4.800 lej értékben nyújtanak támogatást fiataloknak innovációik megvalósítására, vagy intellektuális, tudományos tevékenységük támogatására. A Femina Alap a társadalom peremére szorult nők társadalmi integrálódását kívánja elősegíteni, a Közösségi Szociális Felelősség Gálán pedig azokat a vállalatokat jutalmazzák majd, amelyek közösségi, szociális projekteket támogatnak vagy valósítanak meg. Luminita Popa az igazgatótanács alelnöke elmondta, hogy az alapítvány kis projektekkel kezdi tevékenységét, de hosszú távú céljuk az, hogy jelentős, akár százezer euró nagyságrendű projekteket valósítsanak meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!