ERDON Helyi hírek

2013.05.05. 17:06

Rendezvénysorozat – nem csak anyukáknak

Nyolc napon át különféle programok zajlanak a Posticum központban a Születés Hete rendezvénysorozat keretein belül. A résztvevők adományokkal támogathatják a nagyváradi Szent Angéla ház gyermekeit.

Nyolc napon át különféle programok zajlanak a Posticum központban a Születés Hete rendezvénysorozat keretein belül. A résztvevők adományokkal támogathatják a nagyváradi Szent Angéla ház gyermekeit.

Amint Hoffmann Kinga kismamajóga oktatótól megtudtuk, második alkalommal zajlik a rendezvénysorozat a Posticumban. Kérdésünkre elmondta: ő maga azért tartja fontosnak ezt a rendezvényt, mert saját várandósága és szülése során azt tapasztalta, hogy a nők félre vannak tájékoztatva, azaz elhitetik velük, hogy nem szabad bízniuk a saját testükben és szükségük van az orvosi beavatkozásra. A rendezvények során többek között ezeket a tévhiteket igyekeznek eloszlatni.

Adományokat várnak

Míg tavaly ingyenes volt a részvétel, az idén a szervezők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi létesítményét, a Szent Angéla házat szeretnék támogatni, így különféle adományokat várnak a résztvevőktől – pénzt, tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket, tanszereket.

A szombati megnyitón részt vett Bartos Csilla, a Szent Angéla ház vezetője is, és néhányan az ott élő gyerekek közül is eljöttek. Megtudtuk: a házat az Orsolya-nővérektől kapta az alapítvány, s tavaly szeptember óta tíz gyerek van itt elszállásolva. „Istennek tetsző dolog ez a nagyváradi ház, mert rengeteg segítséget kaptunk. Szinte nap mint nap tapasztaltuk azt, amit Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az alapítvány vezetője szokott mondani: kezdj el valami jót és meglásd, hogy melléd állnak az emberek” – tette hozzá Bartos Csilla. Ősztől további nyolc gyereket szeretnének befogadni – viszont ehhez emeletes ágyakra lenne szükségük. Többek között az Egy csepp emberség facebook-oldalon is fel lehet velük venni a kapcsolatot, itt pontosan le van írva, mire lenne leginkább szükségük. A szombati rendezvényen a ház programjáról, gyereknevelési elveikről, terveikről és elképzeléseikről is szó esett.

Az aranyóra

A következő rendezvény során Bruncsák Anna és Kovács Katalin, a La Leche Liga szoptatási tanácsadói tájékoztatták a megjelent anyukákat és várandós hölgyeket az „aranyóráról”. Többen a résztvevők közül először hallottak róla, hogy fontos az újszülöttet az anyukával hagyni legalább egy óráig rögtön a megszületését követően. Ez az együtt töltött idő nem csak az egymásra hangolódás és az érzelmi kapcsolat létrejötte miatt fontos, hanem élettani szerepe is van: így indul el a leghatékonyabban a szoptatási reflex és a csecsemő hozzájuthat a kolosztrumhoz, amellyel megelőzhető például a csecsemőkori hasfájás kialakulása. A résztvevők egy dokumentumfilmet is megtekinthettek arról, hogy az újszülött képes magától megtalálni az anyamellet, később pedig helyzetgyakorlatokon vehettek részt a kismamák: meg kellett győzniük a kórházi alkalmazottat (akit Kovács Katalin alakított) arról, hogy hagyja velük az újszülött kisbabát.

Terápiás színház

A délután a Plyaback színház fellépésével folytatódott. A magyarországi, hazai, felvidéki Playback társulatokból összeállt csoport a nézőközönség történeteit játszotta el. Ez a fajta színház terápia is egyúttal, tudtuk meg Hoffmann Kingától – mivel azáltal, hogy kivetíted a történetedet, gyógyulás is előidézhető. A Születés Hete nagyváradi rendezvényei szombatig tartanak, további információk a programról a www.szuleteshete.hu honlapon is találhatók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!