ERDON Helyi hírek

2013.05.16. 11:45

Három adóhatáridő is lejár

Nagyvárad- Május 27-e az a dátum, amikor három fajta adóbevallásnak a határideje is lejár. Erről Fándly Máriusz, a Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese nyilatkozott honlapunknak.

Nagyvárad- Május 27-e az a dátum, amikor három fajta adóbevallásnak a határideje is lejár. Erről Fándly Máriusz, a Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese nyilatkozott honlapunknak.

 

Fándly Máriusz, a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy május 27-én három fajta adóbevallásnak is lejár a határideje. Az egyik a D 230-as formanyomtatvány, mely a civil szervezetek részére történő két százalékos adófelajánlásra vonatkozik. Az évek folyamán a kezdeti 12-15 ezer felajánlástól a tavaly évben eljutottak odáig, hogy 63.574 ilyen űrlapot továbbítottak az adóhivatalnak, melyből 3.050.761 lej értékű támogatási pénz gyűlt össze, ami egy nagy összeget jelent. Bihar egyébként a többi megyéhez képest nagyon jól áll ebből a szempontból, köszönhetően az erőteljes kampánynak. Az úgynevezett nem profit orientált szervezetek közé sorolandók az alapítványok, egyesületek, szövetségek, hivatalosan elfogadott egyházak, szindikátusok, politikai pártok, tulajdonosi szövetségek, és a formanyomtatványokat a visszaélések elkerülése végett személyesen kell letenni az adóhivatalban.

Lakcím szerint

Egy másik határidő, melynek időpontja szintjén május 27., a D 200-as személyi jövedelemadó bevallás, melynek benyújtására az elmúlt évben 17.306 személy volt köteles Bihar megyében. Ez a bevallást el kell készítse minden olyan magánszemély, aki engedélyezett, egyéni vagy családi vállalkozásként dolgozik, de a szabad foglalkozásúak- háziorvosok, ügyvédek, újságírók stb.-, és azok a személyek is, akiknek szerzői jogokból származó jövedelmeik vannak, valamint azok, akiknek az előző évben mezőgazdasági területnek a bérbe adásából származó jövedelmük volt.

A harmadik céldátum a D 221-es bevallást érinti, melyet azok a személyek kell leadják, akiknek mezőgazdasági területeik vannak, és ezeken ők gazdálkodnak (rájuk vonatkozik a 2013/8. számú sürgősségi kormányrendelet).

Fontos tudni, hogy mindenki abba az illetékes adóhivatalba kell leadja a kért és általa kitöltött űrlapokat, ahová a lakcíme szól. Így ha például valakinek Margittán van földterülete, de váradi lakos, akkor a megyeszékhelyen kell letennie a bevallását.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!