ERDON Helyi hírek

2013.03.19. 15:43

Kezdődik a Tavaszi Fesztivál

Japán vendégművészek is fellépnek a Nagyváradi Filharmónia által immár harmadik alkalommal megszervezett Tavaszi Fesztiválon. Kedden sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

Japán vendégművészek is fellépnek a Nagyváradi Filharmónia által immár harmadik alkalommal megszervezett Tavaszi Fesztiválon. Kedden sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

 

A sajtótájékoztatón Ako Tanaka zongoraművész, Yui Shimzu hegedűművész, Masashi Oshima karmester, valamint Ciprian Marinescu hegedűművész is részt vett. A fesztivál első rendezvénye a ma esti kamaraest, melynek programjában Mozart két zongoraszonátája és Schubert a-moll hegedű-zongora szonatinája mellett többek között három japán dallam is szerepel. Amint Ciprian Marinescu elmondta, a közönség kellemes és könnyen hallgatható zeneművekre számíthat.

A csütörtök esti koncert anyagát a két fiatal japán vendégművész, Masashi Oshima és Yui Shimzu állította össze. Richar Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című művének nyitányát C. Saint-Saens h-moll hegedűversenye követi, majd Dvorak G-dúr szimfóniáját hallgathatja meg a közönség.

Várad a legszebb

Masashi Oshima elmondta: Wagner méltóságteljes dallamát szeretné könnyedebben előadni; Dvorak ebben a művében szintén a cseh folklórból inspirálódott, csodálatos zenéjében ima, öröm és tánc érezhető és nagyon sok érzelmet közvetít. Masashi Oshima azt is elmondta: sok országban-városban fordult meg eddig, de Nagyvárad tetszik neki leginkább. Ciprian Marinescu is kifejtette: neki is rendkívüli módon tetszik a város és filharmónia zenekara pedig különlegesen befogadóan és barátságosan viszonyul a fiatal vendégművészekhez is.

Ő egyébként a bukaresti Concertino Kamarazenekar hangversenymestere, s ezzel párhuzamosan az oszakai Harmonious kamarazenekar koncertmestere és szólistája, ezenkívül állandó meghívottja a Kansai Filharmonikusoknak. Ako Tanaka Kiotóban született és kóristaként, énekművészként, hangszeres kísérőként, kamarazenészként és szólistaként egyaránt tevékenykedett, jelenleg pedig zongorát tanít a Kiotói Doshisha Egyetem zeneművészeti karán. Yui Shimzu már két és fél éves korától kezdte el hegedűtanulmányait, nyolcesztendős korában pedig hangszeres előadóként lépett fel. Az oszakai Kyoiku Egyetemen végzett előadóművész szakon, érdemeinek köszönhetően az egyetemi végzős koncertre is kiválasztották. Hegedűtanárai között volt Ciprian Marinescu is.

A fesztivál harmadik eseménye a jövő csütörtöki hangverseny, melyen George Babuadze grúz karmester vezényel, s fellép Kouki Katou hegedűművész, Mamuka Babuadze mélyhegedű-művész, valamint Kyoko Tagawa zongoraművész. Ezen a koncerten M. Bruch, M. Reger – Z. Nadareishvili, R. Schuman művek hangzanak majd el.

Ezek is érdekelhetik