ERDON Helyi hírek

2013.03.05. 14:40

Ellenőrzik az akadálymentesítést

Nagyvárad- Kedden az intézmény Rulikowszki úti új székhelyén sajtótájékoztatót Felix Cozma, a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Inspekciós Ügynökség ügyvezető igazgatója. Két témát érintett.

Nagyvárad- Kedden az intézmény Rulikowszki úti új székhelyén sajtótájékoztatót Felix Cozma, a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Inspekciós Ügynökség ügyvezető igazgatója. Két témát érintett.

 

Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Felix Cozma, a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Inspekciós Ügynökség (AJPIS) ügyvezető igazgatója bejelentette: egy országosan zajló akciósorozat megyei leágazásaként január 1. és november 15. között Biharban is egy tematikus kampány keretében ellenőrzik, hogy a törvényeknek megfelelően biztosítva van-e a mozgáskorlátozott személyek hozzáférése a fizikai, információs és kommunikációs közegekhez. A tanfelügyelőségtől kapott lista alapján 404 tanintézménybe látogatnak el a jelzett időszakban. Eddig 70 tanegységet kontrolláltak, 34-et városi, 36-ot pedig vidéki környezetben. Tizenegy helyszínen mindent rendben találtak, 59 esetben viszont 99 rendellenességet tapasztaltak, és igényelték ezek korrigálását. Hat tanintézmény teljes mérték eleget tett ezen kérésnek, 4 részlegesen, az olcsai általános iskolát azonban 6 ezer lejre büntették, mivel a kiszabott határidőig még mobil rámpát sem volt hajlandó felszerelni. Az ügynökség munkatársai az akadálymentesítés mellett arra is figyeltek, hogy vannak-e külön hirdetőtáblák, piktogramok, kapaszkodók, mosdók, parkolóhelyek, felvonók stb. a mozgássérültek számára. (Mellesleg az AJPIS új székhelyének bejáratánál sincs rámpa, de az ügyvezető igazgató megígérte, hogy lesz).

Elhangzott még, hogy véletlenszerűen nyolcszor ellenőrzött az ügynökség: 4 közintézményt és 4 szociális szolgáltatót. Hat alkalommal kérte a hibák kijavítását, melyek miatt négyszer szankcionált: 3 figyelmeztetést adott és 1 bírságot rótt ki. (A váradszentmártoni önkormányzatot büntette meg 200 lejre, mert nem pótolta a gyermeknevelési segélyek dossziéinak hiányosságait).

Honlap

Călin Cotrău, az intézmény egyik alkalmazottja az AJPIS tavaly november óta működő honlapját (bihor.prestatiisociale.ro) mutatta be. Elmondta, hogy ezzel az ügyfeleikkel való hatékonyabb kommunikációra törekednek. A jobb tájékoztatást szolgálják például a letölthető formanyomtatványok, az azzal kapcsolatos információk, hogy kihez kell fordulni különböző ügyekben (például migráns dolgozók jogai, engedélyek beszerzése, gyermeknevelési segély, továbbképzések stb.), milyen törvények vannak hatályban. Az egyik legfontosabb menüpont talán a Kérdések és válaszok, melynek alpontjainál az alacsony végzettségűek számára is közérthető módon vannak elmagyarázva és tisztázva olyan fogalmak, melyeknek helyes ismerete a szolgáltatások igénylésekor lényeges lehet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!