ERDON Helyi hírek

2013.02.25. 12:58

Kerek évfordulót ünnepelnek

Bihar megye - A polgári védelem nyolcan éves fennállását ünnepli a Crișana Sürgősségi Ügyek Felügyelősége a napokban. Feladataikról és tavalyi tevékenységeikről számolnak be közleményükben.

Bihar megye - A polgári védelem nyolcan éves fennállását ünnepli a Crișana Sürgősségi Ügyek Felügyelősége a napokban. Feladataikról és tavalyi tevékenységeikről számolnak be közleményükben.

Nyolcvan évvel ezelőtt, február 28-án II. Károly király egy királyi dekrétumban hagyta jóvá a „romániai passzív védelem szabályzatát” - s a kezdetekkor a polgári védelem szerepe az volt, hogy megóvja a lakoságot és az épületket a bombatámadásokról. Az évek során a passzív védelem megnevezést a helyi légvédelem, majd a civil védelem, végül pedig a polgári védelem megnevezés váltotta fel, tevékenységük pedig jóval szélesebb skálát ölel fel. Jelenleg Bihar megyében a polgári védelem különféle megelőzési és ellenőrzési tevékenységből tevődik össze – a tűzoltók, valamint a SMURD közbelépései mellett cégek ellenőrzésétől kezdve a sürgősségi riadók megszervezésén át egészen a gerekek és felnőttek tájékoztatásáig a különféle sürgősségi esetekkel kapcsolatban.

A tavalyi év folyamán kétezer megelőzésre irányuló tevékenységet folytattak, ezen belül 101 riadó-gyakorlatot szerveztek, s 779 egyéb jellegű, sürgősségi esetekre vonatkozó tájékoztatást és gyakorlatot tartottak, melyeken mintegy 40 ezer személy vett részt. Száz nyílt órát és tematikus versenyt szerveztek az iskolákban és óvodákban, ezeken mintegy négyezer iskolás és óvodás vett részt.

Ami pedig a tényleges beavatkozásokat illeti: 7 291 esetük volt, ezek közül 5403-ban a gyorsmentők szálltak ki, 1888 esetben pedig a tűzoltók. Tizenegy földcsuszamlást kísértek figyelemmel, s 1623 esetben felügyelték a veszélyes vegyszerek illetve hulladékok elszállítását. Hatvanhat, meteorológiai, illetve hidrológiai veszélyre figyelmeztető üzenet érkezett be hozzájuk, ők pedig 12 ezer ilyen üzenetet továbbítottak a megye illetékeseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!