ERDON Helyi hírek

2012.12.18. 15:39

Jövőre emelkedik az ingatlanadó

A Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén megszavazta a 2013. évre érvényes helyi adókat és illetékeket. Az épületadó 4,2 százalékkal emelkedik magánszemélyek számára.

A Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén megszavazta a 2013. évre érvényes helyi adókat és illetékeket. Az épületadó 4,2 százalékkal emelkedik magánszemélyek számára.

 

A helyi adókról és illetékekről szóló napirendi pont vitáján Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője jelezte, hogy csak az ingatlanadó mértéke emelkedik 4,2 százalékkal, azaz az infláció mértékével a magánszemélyek esetében, és erre a bevételre a váradi költségvetésnek szüksége van. Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat eddig is,és ezután is minden évben az infláció mértékével igazítja ki a helyi adókat, ami megítélése szerint nem okoz akkora megrázkódtatást a lakosság számára, mint az, ha több évig várnának az inflációs kiigazítással, mert hirtelen emelné meg az adókat. Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácsos jelezte, hogy nem csak az ingatlanadó mértéke nőtt, de további illetékek értékét is növelték, míg a szintén RMDSZ-es Huszár Sándor közölte, hogy a kis és középvállalkozásokat kellene segíteni, mert a tőlük befolyó adók teszik ki a város bevételeinek fontos hányadát. A határozattervezetet az USL-s városvezetés 18 képviselője megszavazta, így az hatályba léphet. Az RMDSZ és PD-L-s tanácsosok nemmel szavaztak, illetve volt egy tartózkodás is. A tanácsülés után Delorean Gyula helyi tanácsos szerkesztőségünknek elmondta: először meg kellett volna várni a vonatkozó kormányhatározatot, hogy abszolút legalitásban lehessen szavazni. Elméletileg ha a most megszavazott határozatot valaki megtámadja a közigazgatási bíróságon, akkor az érvényét veszti, mert nincs meg teljes egészében a jogi alap a határozat elfogadásához. „De mi az adóemelési politikával sem értünk egyet: ekkora nyomorban nem kell semmiféle adót emelni, főleg akkor, amikor önmagában az önkormányzat költségvetésének csak a tíz százalékát teszi ki a helyi adó. Amikor a költségvetés kilencven százaléka máshonnan jön, akkor szerintünk a helyi adó nem befolyásolja sem negatívan, sem pozitívan a költségvetést" - fogalmazott Delorean Gyula.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!