ERDON Helyi hírek

2012.11.19. 16:05

Sorban álltak az álláskeresők

Harmadik alkalommal szervezett állásbörzét Nagyváradon a kolozsvári székhelyű Târgul de Cariere cég. Tizenöt cég kínált több mint kétszáz állást, felső- és középfokú végzettségűeknek.

Harmadik alkalommal szervezett állásbörzét Nagyváradon a kolozsvári székhelyű Târgul de Cariere cég. Tizenöt cég kínált több mint kétszáz állást, felső- és középfokú végzettségűeknek.

 

Amint Péter Andrei szervező elmondta, a céget 2006-ban alakították meg olyan, egyetemet végzett fiatalok, akik maguk is az álláskeresés nehézségeivel szembesültek. Azóta több mint 50 állásbörzét szerveztek országszerte, Nagyváradon 2010-ben jöttek el első alkalommal, s a hétfői állásbörze volt a harmadik itt. Rendezvényeik első sorban egyetemet végzetteknek szólnak, de nem hagyják figyelmen kívül a középfokú végzettséggel rendelkezőket sem. Vannak kétnapos rendezvényeik is – ekkor többféle képzést tartanak álláskeresési technikákról, az önéletrajz helyes megszerkesztéséről s egyéb, álláskeresőket érintő kérdésekről.

Kisebb fizetések

Azzal kapcsolatban, hogy a krízis hogyan mutatkozik meg a munkahelyek kínálatában, a szervező elmondta: nem annyira a munkahelyek számában, mint inkább a fizetések terén érezteti leginkább hatását. Mint hozzátette, meglepőnek tartja, hogy a tízórás kezdési időpont előtt a váradiak már sorban álltak a Szakszervezetek Művelődési Házának bejáratánál. Amúgy a kínálatot megfelelőnek találta, legalábbis ahhoz képest, hogy „Várad nem nagy város”.

A nagyváradi rendezvényre tizenöt cég jelentkezett, s több mint kétszáz állást kínáltak.Kerestek többek között hotelmenedzsert, erdőmérnököt, könyvelőt, ügynököt, pincért, szakácsot, szobalányt, asztalost – hogy csak náhányat említsünk. Észrevételeink szerint ezen a rendezvényen a cégek reklámozása jobban ki volt hangsúlyozva, mint a megyei foglalkoztatási ügynökség állásbörzéin, viszont az kevésbé volt egyértelmű, hogy a vállalatok milyen, illetve hány munkahelyet ajánlanak fel – legalábbis látogatásunkkor ezek többnyire nem voltak kifüggesztve a cégek standjainál. Az álláskeresőknek ellenben ingyen osztogattak önéletrajz-űrlapokat, illetve igény szerint ki is nyomtatták, ha valaki adathordozón hozta el az önéletrajzát.

Kora délutánig mintegy hétszáz álláskereső jött el – mint megtudtuk, ez jó eredménynek számít. Céljuk az, hogy legalább ezer álláskeresőt fogadjanak, s ez általában teljesül is. Körülbelül egy hét múlva lesznek adataik arról, hogy a résztvevők közül hányat választottak ki a cégképviselők további megbeszélésekre, s ezt követően derül majd csak ki, hogy végül is hány személy jutott álláshoz a börzének köszönhetően. A cég adatbázisában szereplő állásajánlatokról a www.targuldecariere.ro honlapon lehet több információhoz jutni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!