ERDON Helyi hírek

2012.08.08. 19:19

Felújítják a szülészetet

Nagyszabású felújítás és átrendezés kezdődik a Megyei Kórház szülészeti osztályán, azaz az egykori Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Ennek részleteiről tájékoztattak.

Nagyszabású felújítás és átrendezés kezdődik a Megyei Kórház szülészeti osztályán, azaz az egykori Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Ennek részleteiről tájékoztattak.

 

Az eredeti terv szerint a mintegy hatmillió lej értékű munkálatok egy évig fognak tartani, azonban – amint dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser elmondta – igyekeznek elérni, hogy fél év alatt a végére érjenek, s a kórház ismét teljes kapacitással működhessen. A munkálatok az első és második emeleten zajlanak majd, s mivel a projekt kizárólag a szülészet, s nem a nőgyógyászat korszerűsítésére vonatkozik, értelemszerűen a nőgyógyászati részleg a felújítást követően másutt fog majd működni az épületen belül.

Korszerűsítés

A szükséges összeget a Világbank biztosítja, s az egészségügyminisztériumon keresztül jut el a kórházhoz. A tervet az ARHI DINAMIC Kft. készítette el, a munkálatokat a Selina Kft. végzi, a műszaki felügyeletet és a munkálatok felülvizsgálatát pedig egy spanyolországi cég végzi. Amint a szakjelentésből kiderül, a szülészet épületét a több tíz évvel ezelőtti technológia jellemzi, a nyílászárók legnagyobbrészt fából vannak, s nem biztosítják a szükséges hőszigetelést.

Felújítási és korszerűsítési munkálatok egyaránt zajlanak majd az elkövetkezendőkben. Ezek során az alagsor felosztását megváltoztatják és belőépítészetileg felújíjták, hogy megfelelő legyen a lerakat működtetésére; az első és a második emelet felosztását szintén megváltoztatják, olymódon, hogy minden kórteremhez fürdőszoba tartozzon, az első emeleti laboratórium helyén pedig kórtermek létesülnek. Egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat, kicserélik az elektromos berendezéseket, a vízvezetékeket, szellőztető-, valamint jelzőberendezéseket szerelnek fel. A padlóburkolat cseréjével kapcsolatban a kórházmenedszer elmondta: a projektben műgyanta szerepel, amellyel kapcsolatban még nincsenek tapasztalataik, nem tudják, hogyan reagál a fertőtlenítőszerekre, ezért ezen változtatni szeretnének.

Informatizálás

Egyéb, folyamatban lévő projektekről is szó esett. Például ősszel kezdődik el a műtők korszerűsítése, továbbá folyamatban van a közbeszerzési eljárás két lift felszerelésére, mely kizárólag a betegek szállítását látná el. Így várhatóan megszűnik majd a torlódás a folyosón, s a lépcsőkön. Ugyancsak egy projekten belül hamarosan informatizálják a szülészetet, a felszerelések már meg is vannak. Mint megtudtuk, ez utóbbi projekt értéke 30 milliárd lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!