ERDON Helyi hírek

2012.08.15. 11:44

A Szűzanya előtt tisztelegtek

Nagyvárad- Nagyboldogasszony ünnepére készülve három napos előkészületet tartottak a váradi Székesegyházban. Kedden kora este együtt imádkoztak a római és a görög katolikusok és körmenet is volt.

Nagyvárad- Nagyboldogasszony ünnepére készülve három napos előkészületet tartottak a váradi Székesegyházban. Kedden kora este együtt imádkoztak a római és a görög katolikusok és körmenet is volt.Szokás szerint Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén a Virgil Bercea püspök irányította váradi Görög Katolikus Püspökség is körmenetet szervezett, melybe Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök vezetésével magyar nemzetiségűek is bekapcsolódtak. Este 7 óra után néhány perccel kisebb tömeg- fiatalok és idősek egyaránt- várt a nagyvárad-rogériuszi görög katolikus ferences rendi kolostor előtt arra, hogy befejeződjék a szentmise, s elinduljon a menet, az élen rózsaszirmokat szóró ministránsokkal. Többen zászlókat vittek magukkal, a két főpásztor pedig egymás mellett haladt. A járókelők többsége egy-egy pillanatra megállva érdeklődve vagy kíváncsian figyelte az imádkozó és vallásos éneket éneklő sokadalmat, mely a Corneliu Coposu és az Olimpiadei utcákon keresztül vonult a Székesegyházhoz, ahol Mons. Fodor József általános helynök és dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója fogadta az érkezőket.

Közös imádság

A Bazilikában folytatódott a közös imádkozás, majd Exc. Böcskei László köszöntötte a megjelenteket. Arra hívta fel a figyelmüket: mindez kitűnő alkalom arra, hogy együtt osztozzanak ezen szép ünnep örömében, s tekintetüket égi édesanyánkra emeljék. Hangsúlyozta: Nagyboldogasszony napja a perspektívával, jövőképpel rendelkező ember ünnepe, aki Isten jelenlétét keresi, s Mária segítségét igényli azért, hogy megmutassa az Úrhoz vezető utat. Hozzátette: Isten áldását kérik nem csupán az egybegyűltekre, hanem a távollevő idősekre, betegekre és szenvedőkre is, hogy mindenki örvendhessen és részesülhessen ebből. A híveket ezután Virgil Bercea is üdvözölte, majd az ünneplők rendezett sorokban visszamentek a görög katolikus kolostorba.

Szerenád

Este 10 órától immár csupán a római katolikus püspökség szervezésében a Székesegyház főbejáratánál szerenád csendült fel a Boldogságos Szűzanya tiszteletére. A papság és a hívek imádsággal és énekekkel köszöntötték Máriát, még az időnkét csepergő eső sem tudta elrontani ünneplésüket. A Deé Róbert vezette köröstarjáni fúvószenekar közreműködése tette még emlékezetesebbé az együttlétet. Felemelő érzés volt látni a gyertyás körmenetet is, mely után szentségimádás volt az éjfélkor kezdődő szentmiséig.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!