ERDON Helyi hírek

2012.06.28. 12:49

Felismerte az idők jeleit

Nagyvárad- Szerda este Rajna József apátkanonok, fugyivásárhelyi plébános volt a szónoka és főcelebránsa a nagyváradi Szent László plébániatemplom búcsús szentmiséjének. Sokan voltak az ünnepen.

Nagyvárad- Szerda este Rajna József apátkanonok, fugyivásárhelyi plébános volt a szónoka és főcelebránsa a nagyváradi Szent László plébániatemplom búcsús szentmiséjének. Sokan voltak az ünnepen.

 

Az ünneplőket házigazdai minőségében Lőrincz Ottó esperes-kanonok köszöntötte igaz örömmel, hangsúlyozva: jólesik neki, hogy megtelt a templom. Ezután a váradi Dimitrie Cantemir Általános Iskola Fándly Enikő tanítónő által felkészített IV. D. osztályos tanulói részesítették ünnepi élményben a megjelenteket, Üdvözlégy kegyes Szent László király című különleges programjukkal. A plébános bevezető gondolatai arról szóltak: Szent László keresztény király volt, legnagyobb értékének az tekinthető, hogy felismerve az idő jeleit Krisztus egyházához akart tartozni. Ugyanakkor tudta, hogy Isten egyenlőknek teremtett minket. Hiába a rang vagy a hatalom, mert mindenki meztelenül születik. Élete folyamán minden idők embere sír, nevet, bánatos és boldog, a szerencsétlenség a díszes palotákba is beköltözhet, és a viskókban is lehet örülni valaminek.

Isten a szeretet

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában Rajna József apátkanonok Goethét idézve- „ha fiatalok akarunk maradni, mindennap olvassunk el egy költeményt, hallgassunk egy kis zenét, nézzünk meg egy szép festményt, és, amennyiben lehetséges, tegyünk valami jót”- arra hívta fel a figyelmet: napjaink rohanó és elanyagiasodott világában mennyire fontos, hogy lelkünket nemesítsük. A római katolikus anyaszentegyház Szent László király Istennek kedves alakjában eszményképet, tekintélyt és szentet állít elénk, akire mint példaképre kell tekintsünk. A tisztelendő mondanivalójának igazolása képpen néhány töredékképet, hittulajdonságot villantott fel Szent László életéből, melyek mind-mind azt támasztották alá, hogy tevékenysége a magyar nemzet és az egyház szolgálatában nyilvánult meg, hiszen többek közt megújította az egyházi életet, fontosnak tartotta az intézményi hálózat szervezését és továbbfejlesztését. Közismert volt igazságérzete, bátorsága és vendégszeretete- melyeket legendák sokasága örökít meg-, az egyik legszebb jellemvonása pedig a megbocsátás volt. Nem lett belőle püspök, remete, vértanú vagy szerzetes, hanem világi életet vállalt, politizált, alapított családot és tette a dolgát, a mai kor emberének is azt üzenve, hogy így is lehet Istennek tetsző életet élni. Rajna József atya ugyanakkor egy szép hasonlattal érzékeltette azt: mennyire fontos a szeretet, melyet Istentől kapunk és miért kell ezt viszonoznunk, illetve gyakoroljunk a felebarátaink irányába is. A történet szerint ugyanis egy 6 éves kislány a tűzbe dobta kedvenc babáját, mert hiába bizonygatta neki sokszor, hogy mennyire szereti, a játék sohasem válaszolt neki... „A Goethe által említett festmény Szent László képe, a költemény Isten szava, a zene pedig a kórus által előadott énekek. Tegyük hozzá ezekhez a mi lelkületünket is, hogy Szent Lászlóhoz hasonlóan szeressünk és igazi magyarokká, keresztényekké és szentekké válhassunk”- tanácsolta az apátkanonok.

Az ünnepi mise fényét a templom Halmos László kórus és zenekarának közreműködése emelte, melyet Brad Kribus Mónika karnagy vezényelt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!