ERDON Helyi hírek

2012.05.14. 11:21

Segítség a szívközponthoz

Szekcióülésekkel folytatódott szombaton a Nagyváradi Egészségügyi Ellátás Múltja és Jelene elnevezésű nemzetközi váradi konferencia. A Viva Anima programról is szó esett.

Szekcióülésekkel folytatódott szombaton a Nagyváradi Egészségügyi Ellátás Múltja és Jelene elnevezésű nemzetközi váradi konferencia. A Viva Anima programról is szó esett.

 

A Gavril Curteanu városi kórház konferenciatermében szombat délután zajlott a kardiológiai szekcióülés. Dr. Jagamos Endre debreceni szívsebész, a Viva Anima projekt magyarországi felelőse kihangsúlyozta a Megyei Kórházba tervezett modern szívsebészeti központ jelentőségét. Az adatok szerint a szív és érrendszeri megbetegedések, köztük a szívinfarktus Európa első számú gyilkosai, s nálunk a szívinfarktus nyomán történő elhalálozás ötször nagyobb, mint Európa többi részén. Míg Svédországban a szívinfarktuson átesettek 80-85%-a már az első órában megkapja a sokszor életmentő kezelést, nálunk ez az arány jelenleg 5%. Amint a szívsebész a szombati előadás során elmondta, norvégiai és svédországi szívsebészektől kapott ígéretet, hogy önkéntesen jönnek majd dolgozni a készülő váradi klinikára.

Lépések

A későbbiekben dr. Galajda Zoltán debreceni érsebész, a marosvásárhelyi egyetem társprofesszora elmondta: Németországban 80 szívsebészeti központ működik, Romániában pedig mindössze öt. Odaát egy betegre 18-20 ezer euró jut, nálunk jó, ha ezer eurót fizet a biztosító. MInt mondta, ő is segíteni fog majd, hiszen Romániában az egykori szívsebészek mind nyugdíjaba mentek, újakat pedig nem képeztek ki - arra pedig nincs idő, hogy megvárják az új generációt. "Meggyőződésem, hogy Jagamos koktor jó munkát fog végezni" - tette hozzá.

Dr. Virgil Popa váradi szívsebész elmondta: a szívroham, infarktus esetében döntő fontosságú, hogy a beteg minél hamarabb megkapja a kezelést, Bihar megyében viszont jelenleg a legközelebbi kardiológiai központ több mint 150 kilométerre található. A Viva Anima központ 700 ezer lakos számára biztosítja majd a gyors orvosi ellátást. A későbbiekben a kardiológia terén tett nagyobb lépéseket említette - például az angiográf megvásárlását, illletve zat, hogy 2011-től műtik az akkut infarktust a megyei kórházban, minek következtében 25%-kal csökkent az infarktus miati elhalálozások száma az egészségügyi intézményben. Ezt követően a Viva Anima projekt előnyeit ismertette.

Az ülés dr. Bárányi Ferenc felszólalásával zárult: a hazai egészségügyi anomáliákról szólt, nevezetesen arról, hogy az egészségbiztosításként befizetett járulékok a pénzügyminisztériumhoz kerülnek, s ennek az össezgnek csak egy részét fordítja a kormány az egészségügyre.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!