ERDON Helyi hírek

2012.05.21. 10:59

Befejeződött a jazzfesztivál

Vasárnap este a Balázs Elemér trió és Gyárfás István gitárművész fellépésével zárult a III. nagyváradi Posticum Jazz Fesztivál.

Vasárnap este a Balázs Elemér trió és Gyárfás István gitárművész fellépésével zárult a III. nagyváradi Posticum Jazz Fesztivál.

 

A jazzfesztiválhoz kapcsolódó műsor volt vasárnap délután a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek fellépése, akik nem jazz, hanem klasszikus komolyzenei műsorral léptek fel a Jazzland közönsége elé. A Balázs Elemér Trió és Gyárfás István már korábban is felléptek Nagyváradon, és aki látta, hallotta korábban is őket, tudhatta, hogy kifogástalan zenei élményben lesz részük, ilyen értelemben kellemes meglepetés volt a Szegedről érkezett fiatalok fellépése, akik fiatal koruk ellenére nagyon kiérlelt produkcióval örvendeztették meg a váradi közönséget. Horti Lilla szopránénekes többek között J.S. Bach, Bellini, Farkas Ferenc és Delibes énekszámokat adott elő, kísérte Kerényi Mariann zongorán, míg Tanaka Kendzsi többek Brahms, Bartók, Rahmanyinov kompozíciókat zongorázott. Horti Lilla nagy volumenű hangja, tiszta éneklése, a kompozíciók hangulatát megfelelő módon való közvetítése különösen figyelemreméltó volt, bízhatunk abban, hogy nagy koncertpódiumokon is találkozni fogunk vele a jövőben.

Jazz

A klasszikus zene után, este nyolc óra magasságában már valóban a jazzé lett a főszerep a Posticum előtti kis parkban: a Balázs Elemér – dob, Balázs József – zongora és Lakatos Pecek Krisztián – nagybőgő alkotta Balázs Elemér Trió lépett színpadra és adott el jazzstandardeket, valamint a trió tagjainak saját kompozícióit. A koncert során Balázs Elemér elmondta, hogy három évvel ezelőtt Rencsik Imrével, a Posticum vezetőjével közösen gondolták ki a Posticum Jazz Fesztivált, amely sikeres rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Elmondta: különösen nagy öröm számára az, hogy a fesztivál az idén jótékony célokat szolgál, hiszen a zenei esemény három napja során nagy mennyiségű élelmiszer gyűlt össze a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvaházakat támogató alapítványa számára. A három muzsikus a tőlük elvárható igényes, improvizációkkal dúsított koncertet adtak. Nekem különösen Balázs Elemér dobszólói tetszettek, Lakatos Pecek Krisztián azonban ezen az estén nem volt a legjobb formában, az ő improvizációi nem ragadták magukkal a közönséget. Már a Balázs Elemér Trió fellépése is csúszott az eredeti programhoz képest, de a Gyárfás István gitárossal kiegészülő Balázs Elemér Trió az eredeti, kilenc órás kezdés helyett tíz órakor csapott a húrok közé, így többen voltak, akik már nem várták meg ezt a koncertet. Akik viszont kitartóak voltak, egy nagyon igényes, klasszikus jazzműsort hallgathattak végig.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!