ERDON Helyi hírek

2012.04.22. 13:08

Küldöttgyűlést tartott a nagyváradi RMDSZ

Nagyvárad-Pénteken a városháza dísztermében küldöttgyűlése volt az RMDSZ váradi szervezetének. Tevékenységi beszámolót tartott Biró Rozália alpolgármester, RMDSZ-elnök és felszólalt Cseke Attila polgármesterjelölt, majd titkos szavazással rangsorolták a Szövetség tanácsosjelöltjeit.

Nagyvárad-Pénteken a városháza dísztermében küldöttgyűlése volt az RMDSZ váradi szervezetének. Tevékenységi beszámolót tartott Biró Rozália alpolgármester, RMDSZ-elnök és felszólalt Cseke Attila polgármesterjelölt, majd titkos szavazással rangsorolták a Szövetség tanácsosjelöltjeit.

 

Az első napirendi pont Nagyvárad alpolgármesterének az elmúlt négy évre vonatkozó tevékenységi beszámolója volt. Biró Rozália köszönetet mondott mindazoknak, akik bizalmának betudhatóan betöltheti e tisztséget, valamint az RMDSZ városi tanácsosainak is, kiemelve azt, hogy az elért sikerek csapatmunka eredményei, mert „a láncszemeknek össze kell kapcsolódniuk”. Alapul véve a feltérképezett igényeket, illetve a saját és az RMDSZ-frakció tagjainak munkasságát, ismertetőjét a következő területekre osztotta fel: egészségügy, infrastrukturális fejlesztések (a víz- és csatornahálózat fejlesztése, a Sebes Körös partjának korszerűsítése, átalakítása, egyházi tulajdonban levő ingatlanok renoválása, zöldövezetek kialakítása, bővítése, kerékpárutak kiépítése, közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése, szociális lakások felújítása), a nemzeti identitásunk erősítése, oktatás, az anyanyelv használatának biztosítása és bővítése, a kultúra és a civil szervezetek támogatása, együttműködés a magyar történelmi egyházakkal, a gazdaságot élénkítő kezdeményezések, külkapcsolatok. (Mindezt az alpolgármesternő egy csütörtöki sajtótájékoztatón részletesen ismertette, ezen a linken http://www.erdon.ro/merleget-vont-biro-rozalia-alpolgarmester/1961343 olvashattak erről).

A hozzászólások rendjén Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke megjegyezte: annyi mindent csinált az RMDSZ és az alpolgármester asszony, hogy a felsorolás sokak számára unalmasnak tünhet, de ugyanakkor azt bizonyítja, nem elég nagyokat mondani, hanem cselekedni kell, ahogyan a Szövetség is teszi. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azon meggyőződésének adott hangot: az általa képviselt politikai alakulat fő erénye, hogy gerinces, volt és van ereje, stratégiája és tekintélye, valamint érdekérvényesítési képessége, mellyel meg tudni győzni másokkal is arról, hogy álljanak olyan ügyek mellé, amik a magyarságnak különösen fontosak. Ugyanakkor arra figyelmeztette a jelenlevőket: mennyire fontos, hogy az elért eredményeket kommunikálják, hogy mindenki elmenjen szavazni, mert minden egyes magyar szavazat számít az önkormányzati képviselő-testületben. Úgy fogalmazott: az RMDSZ letette az alapokat, végzi a feladatát, amire büszke lehet, most pedig esély mutatkozik arra, hogy Cseke Attila személyében ismét magyar polgármestere legyen a városnak, de hinni kell ebben, és másokat is meg kell győzni arról, hogy ez mennyire lényeges ez a város fejlődése érdekében.

Bemutatkozás

Felszólalásában Cseke Attila szenátor, az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje arról beszélt: milyen fontos tenni annak érdekében, hogy az ezer éves múlttal rendelkező „Körös-parti Párizs” visszanyerje hajdani fényét, lendületes és fejlődő város legyen, amilyen a 110 évvel ezelőtt megválasztott és 90 esztendővel ezelőtt elhunyt Rimler Károly polgármestersége idején volt. Megitélésében erőt, előnyt és erényt jelent a nemzetiségi sokszínűség, ki kell használni az ebben rejlő lehetőséget. Megjegyezte: eljött az ideje annak, hogy a polgármester ne csupán jó városgazda vagy adminisztrátor legyen, hanem jövőképpel és stratégiával is rendelkezzen. Hangsúlyozta: Egészséges Nagyváradért! elnevezésű programjának fő célkitűzése, hogy a városra a kivülállók úgy tekintsenek, mint egy regionális központra, mert jelenleg a népszámlálási adatok és a gazdasági számok azt mutatják, hogy a megyeközpont nem ezen az úton halad. A politikus tételesen is felsorolta azokat a területeket, melyek beavatkozást és fejlesztést igényelnek: gazdaság, tanügy, művelődés és sport. Arra kérte a jelenlevőket: vigyék el mindenkinek a programban rejlő üzenetet, hogy a benne foglaltak megvalósulhassanak, és az emberek ne elköltözzenek innen, hanem szeressenek itt élni.

Utcanévtábla

Cseke Attila arra is kitért, hogy néhány nappal ezelőtt Ilie Bolojan polgármester a testvérvárosi kapcsolat jegyében hivatalosan is felavatta a Ceyrat nevű francia településről elnevezett utcát. Megjegyezte: üdvözlendő a gesztus, de akkor ezt az elvet miért nem lehet alkalmazni minden esetben, mert a legszorosabb és a legrégebbi testvérvárosi kapcsolatot Debrecennel ápolja Nagyvárad, még sincs egyetlen utca sem elnevezve a cívisvárosról a partiumi megyeközpontban, noha nem csupán Ceyratban, hanem Debrecenben is létezik Várad utca...

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!