ERDON Helyi hírek

2012.02.14. 15:00

Adótanácsadás igényelhető magyarul is

Nagyvárad - Kedd délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházban sajtótájékoztatót tartott Huszár István nagyváradi önkormányzati képviselő, Fándly Marius, a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese és Víg Hajnalka, a telekkönyv-nyilvántartási osztály vezetője.

Nagyvárad - Kedd délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházban sajtótájékoztatót tartott Huszár István nagyváradi önkormányzati képviselő, Fándly Marius, a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese és Víg Hajnalka, a telekkönyv-nyilvántartási osztály vezetője.

 

 

Mindhárman a tavalyi tevékenységükről számoltak be, illetve a terveiket is felvázolták röviden. Víg Hajnalka, a telekkönyv-nyilvántartási osztály vezetője elmondta: a Bihar Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal 2011-ben összesen 138.536 kérvényt regisztrált a beérkezett igénylések alapján, melyek közül 81.467-et Nagyváradon, 17.745-öt Élesden, 17.859-et Belényesen, 11.767-et Margittán, 9698-at pedig Nagyszalontán nyújtottak be. Az elvégezett szolgáltatások számlázott ellenértéke 10,7 millió lej volt, a beérkezett kérvények számának tekintetében pedig Bihar az első hét megye közé sorolható országos szinten. Az állampolgárok az új polgárjogi törvénykönyv által szabályzott jogviszonyok létesítésének, megszünésének, vagy átalakulásának beírásával fordulnak az intézményhez. A váradi hivatalban nagy hangsúlyt fektetnek a kérvényeket átvevő alkalmazottak kommunikációs képességeinek folyamatos fejlesztésére, az ügyfélfogadó irodában például a román-magyar nyelvű ügyintézés egyaránt biztosított.

Azt is megtudtuk, hogy tavaly a kataszteri hivatal két jelentősebb projektben is részt vett: több módosítása is életbe lépett a 2009-ben bevezetett E-Terra projektnek, mely országos, egységesített szolgáltatásként a kataszteri és ingatlan-nyilvántartási rendszer aktualizálását és kiemelését célozza meg, valamint bekapcsolódott a tizenhárom megyét átfogó CESAR-programba, melynek várt hatásai közül említést érdemel a tulajdonok ingyenes regisztrálása, az uniós források lehívása a mezőgazdaság támogatására, a tulajdonok visszaszolgáltatásának befejezése a közigazgatási egységekben, illetve az egységes ingatlan-nyilvántartási rendszer létrehozása, ami átláthatóságot, könnyű információ-hozzáférést és gyors kérvényelbírálást tesz lehetővé.

 

Sok az adócsaló

 

Fándly Marius, a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese arra emlékeztetett: tavaly megtörtént a területi kirendeltségek átszervezése, így jelenleg ezek száma hat, vagyis a váradi központi egységen kívül beszélhetünk még a margittai, élesdi, a nagyszalontai és a belényesi fiókokról, valamint a közepes adózási szinthez tartozó jogi és fizikai személyek hivataláról. A nyilvántartott adófizetők száma különben tavaly 173.117 volt Bihar megyében, melyek közül 39.591 jogi- és 133.526 magánszemély. Az államháztartásba juttatott bevételek megvalósítási szintje 101,40 százalékos volt, vagyis 1.866,61 ezer lej. Mindez azt jelenti, hogy az adóbevétel tekintetében Bihar megye a fővárost és a kiemelt adózók hivatalát leszámítva országos viszonylatban a hatodik helyet foglalja el. A statisztikán csupán az áfa-bevételezés ront jelentősebben (sokan próbálkoznak adócsalással), azonban 79,58 százalékos teljesítési szintjével így is meghaladja a 73-75 százalékos európai uniós átlagot. Örömteli fejlemény viszont, hogy míg 2007-ben az adóalanyok 3,2 százaléka ajánlotta fel jövedelme két százalékát civil szervezetek javára, 2010-ben ez az arány elérte a 44,6 százalékot, ami több mint 25 milliárd régi lejt tett ki.

A vezérigazgató-helyettes arra hívta fel a figyelmet: 2011-ben újraindult a magyar nyelvű tanácsadás, melynek lényege, hogy Romániában elsőként a Bihar megyei adóhivatalnál adnak bármilyen, az adózási rendszerrel kapcsolatos kérdésre hivatalos magyar nyelvű választ. Eddig 102 ilyen jellegű megkeresés érkezett az irányukba, és valamennyire kevesebb, mint 15 nap alatt kaptak választ az érdeklődők. (Az elérhetőség: fandlymarius@yahoo.com). Ugyanakkor minden szerdán 10-12 óra között előzetes bejelentkezés alapján magyar nyelvű ügyfélfogadást tart Fándly Marius az adóhivatal III. emeleti 320-as számú irodájában. Időpontot a 0745/502.516-es tefonszámon lehet egyeztetni 8.00-16.30. Szintén jó tudni, hogy magyar nyelven is beszélő közalkalmazottak fogadják az ügyfeleket az adóügyi feddhetetlenségi igazolásokat kibocsátó, a pénztárgépek regisztrációjával foglalkozó, és a magánszemélyek adóbevallásával foglalkozó osztály ablakainál.

 

RMDSZ-es javaslatok

 

Huszár István önkormányzati képviselő az RMDSZ-frakció sikeres kezdeményezései közül említett néhányat, úgymint: a II. osztályos gyerekeknek szervezett úszótanfolyam, az I. és V. osztályos diákok egészségügyi állapotfelmérése (külön köszönetet mondott Cornelia Jelic doktornőnek, amiért ingyen végzi a szemészeti vizsgálatokat), valamint a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal sportolók megjutalmazása (évi 150 ezer lejt különítettek el erre a célra a városi költségvetésből). A tervekről szólva megjegyezte: az idei büdzsében tételként szerepel 300 ezer lej, melyet a nyáron végző XII-sek támogatására fordítanak (még nem dőlt el, hogy a számítógépkezelő-tanúsítvány vagy a gépjármű-jogosítvány megszerzését fogják finanszírozni).

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!