ERDON Helyi hírek

2011.09.29. 16:21

Még van reményük a kisjövedelműeknek

Nagyvárad önkormányzata továbbra is támogatja a lakossági hőenergiafogyasztást. A városi tanács RMDSZ frakciója egy kegészítő fűtéstámogatási rendszer kidolgozásán gondolkozik.

Nagyvárad önkormányzata továbbra is támogatja a lakossági hőenergiafogyasztást. A városi tanács RMDSZ frakciója egy kegészítő fűtéstámogatási rendszer kidolgozásán gondolkozik.

Ugyan a tegnap megszavazott helyi tanácsi határozat értelmében a fűtési költségek kormány által támogatott részét ezentúl a lakosság fogja megfizetni, de a város továbbra is fizeti minden váradi fogyasztónak az elfoguyasztott hőenergia árának tíz százalékát. Emellett azok a fogyasztók, akiknek az egy főre eső havi jüvedelme nem haladja meg a 630 lejt, fűtéstámogatási segélyben résesülnek. Az elfogadott helyi tanácsi határozatban szerepel egy számítás is a lakosság várható fűtési költségeiről. Eszerint egy egyszobás lakás havi maximális fogyasztása 0,91 gigakalória, amiért az új 235,52 lej/Gcal áron 214,32 lejt kell majd fizessen a fogyasztó, ami 38,67 lejjel lesz több, mint az eddigi, 193 lej/gigakalóriánkénti áron fizetett összeg. A határozatban található adatok szerint egy kétszobás lakás maximális havi fogyasztása 1,36 gigakalória, ami 320,31 lejbe fog kerülni (57,80 lejjel több, mint a régi ár), egy három szobás lakás maximális havi fogyasztása 1,76 lej, amiért 414 lejt kell majd fizessen a fogyasztó, 74,80 lejjel többet mint eddig, míg egy négyszobás lakás potenciális hőenergiafogyasztása 2,45 gigakalória havonta, aminek értéke 577 lej, ez 104.14 lejjel több a régi árnál.

Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere a tanácsülés után lapunknak elmondta, hogy a gigakalória lakossági árának növelése szükségszerű volt, csak az volt a kérdés, hogy az önkormányzat ezt most teszi-e meg vagy a jövő hónapban, majd hozzátette, hogy az RMDSZ frakció ki fog dolgozni egy határozati javaslatot, melynek értelmében az egy főre eső 630 – 750 vagy 800 lej közötti jövedelemmel rendelkező családok számára nyújtana az önkormányzat fűtési támogatást. Az alpolgármesterasszony kijelentette, hogy a határozatjavaslatot a következő helyi tanácsi ülésen fogják benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!