ERDON Helyi hírek

2011.08.04. 15:14

Jövőre üvegház a kastélykertben

Üvegházat létesítenek Nagykárolyban egy határon átívelő projekt keretében. Kiss István ötletgazda elmondta, hogy a magyarországi partnerrel való egyeztetés után már a konkrét lépéseknél tartanak.

Üvegházat létesítenek Nagykárolyban egy határon átívelő projekt keretében. Kiss István ötletgazda elmondta, hogy a magyarországi partnerrel való egyeztetés után már a konkrét lépéseknél tartanak.

 

 

Újabb győztes pályázat van kibontakozóban Nagykárolyban, ezúttal egy növénykülönlegességeknek otthont adó üvegház kialakításáról van szó egy határon átívelő együttműködés keretében. Az EU-s pályázat a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007 – 2013), közismertebb nevén a „HURO” program része. A projekt vezető partnere a magyarországi, géberjéni „Jót s Jól” A Szatmári Kistérségben Egyesület, a hivatalos megnevezése pedig: „Szatmár-Bereg és az itt élő ember”, természetvédelmi bemutatóközpontok kialakítása Géberjénben és Nagykárolyban. A romániai partner a nagykárolyi önkormányzat.

A terv fő része a magyarországi Géberjén községben a Jékey-kúria felújítása és átalakítása egy környezetvédelmi bemutató- és kutatóház céljára, ahol a térség természeti, kulturális és történelmi értékeinek interaktív bemutatására kerül majd sor. A projekt segítségével kialakítják a Sulyok Tanösvényt, mely a Holt-Szamos partján biztosít betekintést a mocsári-lápi élővilág belsejébe. Nagykárolyban a Károlyi-kastély védett dendrológiai parkja mellett felépülne egy mediterrán és délszaki növények bemutatását lehetővé tevő üvegház (mely az 1887-ben megsemmisült pálmaházat pótolná), illetve egy csoportfoglalkozások, rendezvények megtartását lehetővé tevő filagória.

Kiss István, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal munkatársa, az elképzelés nagykárolyi ötletgazdája lapunknak elmondta, hogy 2007. óta dolgoznak a szóban forgó projekten a magyarországi partnerekkel. Kétfázisos pályáztatáson kellett a tervet keresztül vinni, először az alapkoncepciót mutatták be, majd az ezen a rostán átment elképzeléseket pályázati formába kellett önteniük. A héten a géberjéniek képviselői Nagykárolyba látogattak, hogy a megnyert pályázat első konkrét lépéseiről tárgyaljanak. Eszerint szeptember 20. körül egy-egy nyitókonferenciát szerveznek, majd megkezdik a tulajdonképpeni munkát, előbb a magyarországi helyszínen. Nagykárolyban valószínűleg jövő év elején kezdenek dolgozni, hiszen a százötven négyzetméteres, kb. tíz méter magas üvegház felállítása és betelepítésének első lépései mintegy két és fél hónap alatt elvégezhetőek. A munkálatok határideje egyébként jövő év decembere. A tervezett üvegház a városi kertészet területén lesz, a bejárat azonban a kastélykert felől nyílik majd, valahol a játszótér mögötti kis sétány környékén. A projekt összköltségvetése 879 385 euró, ebből 318 821 euró jut a nagykárolyi beruházásra, ennek az összegnek a két százaléka önrész, mondta Kiss István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!