ERDON Helyi hírek

2011.08.03. 13:23

Erdei gyümölcs szedési akció

Ma kezdődik hivatalosan az erdei gyümölcsök szedési akciója Szatmár megyében, melynek keretében minden leadott kilogramm szederért 1,8 lejt fizet az erdészeti hivatal.

Ma kezdődik hivatalosan az erdei gyümölcsök szedési akciója Szatmár megyében, melynek keretében minden leadott kilogramm szederért 1,8 lejt fizet az erdészeti hivatal.

 

A mai napon veszi kezdetét az erdei gyümölcsök szedési akciója Szatmár megyében, tájékoztatta portálunkat Sorin Osan Berinde, a prefektusi hivatal roma ügyekért felelős tanácsadója. Berinde elmondta, augusztus elsején az Erdészeti Hivatal Szatmár megyei részlegén egyeztető gyűlést tartottak az erdészek és a prefektúra képviselői, ahol meghatározták, hogy augusztus harmadikán veszi kezdetét az erdei gyümölcsök szedési akciója. A szezon első gyümölcse, amit átvesznek a felsőboldádi, sárközújlaki, lajosvölgyi és a berekszói átvevőpontokban, a szeder lesz, melynek kilogrammjáért az erdészeti hivatal 1,8 lejt fizet. A szedret követően a csipkebogyó, kökény és az erdei gomba szedése és átvétele következik, melynek kilogrammonkénti árát még nem határozták meg a hivatal munkatársai. A tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy az erdei gyümölcsöket csak az Országos Erdészeti Hivatal (Romsilva) tulajdonában lévő erdőkben lehet, a mangántulajdonban lévő erdőkben nem engedélyezett a termés begyűjtése. A tanácsadó hozzátette, felvették a Szatmár megyei polgármesteri hivatalok alkalmazásában álló, roma ügyekért felelős tanácsadókkal a kapcsolatot, hogy minden személyhez eljusson az akció híre. Azok, akik pénzkereseti lehetőséget látnak az erdei gyümölcs szedésében, 3–4 hónapig folyamatosan találhatnak gyűjtésre váró termést az erdőkben, mely által pluszjövedelemre tehetnek szert. Az sem akadály Berinde szerint, ha nem minden településen van olyan erdő, ahol ezen tevékenységet nyugodtan ki lehet fejteni, hiszen nyár lévén pár napig sátorban is el lehet lakni, hogy ne kelljen minden nap ingázniuk a romáknak. Az ajánlattal bárki élhet, nem csak a romák, de a szeder kilogrammjáért kifizetett 1,8 lej lehet, hogy visszatartja majd az érdeklődőket, főleg azt figyelembe véve, hogy más megyékben egy kilogramm gyümölcsért 4 lejt is fizetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!