ERDON Helyi hírek

2011.07.31. 13:34

XV. Szalacsi Falunapok, az eső "közreműködésével"

Bihar megye - Bár a hivatalos programban nem szántak neki „műsoridőt”, a XV. Szalacsi Napokon főszerepet kapott az időjárás, pontosabban a hűvös, esős idő. De a szalacsiak nem hagyták magukat, minden programot megtartottak.

Bihar megye - Bár a hivatalos programban nem szántak neki „műsoridőt”, a XV. Szalacsi Napokon főszerepet kapott az időjárás, pontosabban a hűvös, esős idő. De a szalacsiak nem hagyták magukat, minden programot megtartottak.

A XV. Szalacsi Falunapok programja már péntek hajnalban megkezdődött horgászversennyel, de ennek végeredményét csak vasárnap este hirdették ki, amikor egyéb díjakat is kiosztottak. Még aznap este diszkó volt, ami „medence partivá” alakult, tekintve, hogy még éjfél előtt „kiborult” a felhők közti vizesdézsa, és az iskola udvarán lévő sportpályán mintha hideg fűrdőt vettek volna a hajnali 2 óra utánig bulizók.

Megjavított úton

Szombat délelőtt kispályás focibajnokságot tartottak fiataloknak, melyen a Másnaposok csapat szerezte meg a győzelmet, megelőzve a Tigrisek, a Vörös Ördögök és a Fekete Pumák gárdáját; legjobb játékos Bándi Zoltán, legjobb kapus Farkas Tamás, gólkirály pedig holtversenyben Lukács Zsombor és Májer Ákos lett. Szombat délután a falu bejáratánál lévő, 14 éve avatott lármafánál gyülekeztek a helyiek mellett már a meghívott vendégek is, akik az Ottomány és Szalacs közti megjavított – egy kilométeren újraaszfaltozott és végig megvonalazott – úton juthattak oda.

Ne legyünk közömbösek

Darabont Tibor ottományi tiszteletes, aki beszolgálóként pillanatnyilag a szalacsi reformátusokat is pásztorolja, beszédében a lármafa szerepéről, jelentőségéről beszélt, nem felejtve el megemlékezni néhai Botos András szalacsi lelkipásztorról, aki nemrég tért meg teremtőjéhez. A tisztelendő alakját idézte meg Duma Ferenc kanonok-plébános is, felelevenítve, hogy annak idején együtt szentelték meg a lármafát, melynek legfontosabb üzenete ma is, hogy ne legyünk közömbösek Isten, az egyház és embertársaink iránt. Csütörtöki Tamara diák szavalata után az egybegyűltek a faluhoz közelítve az út melletti feszület mellett is megálltak, ahol néhány katolikus ének hangzott fel.

Falunapi szórakozás

A falunap megnyitója a háborús áldozatok emlékművénél zajlott, ahol elsőként Porsztner Sarolta polgármester mondott köszönetet mindazoknak, akik szponzorként és/vagy tevékeny segítőkként részt vettek a szervezésben. Ugyanakkor sorolt pár eredményt, amit az elmúlt falunap óta értek el: megjavították a Szilágypérba (Szatmár megye) vezető utat; van vezetékes víz; javították az ottományi utat; több, mint 20 gyereket sikerült a tengerparton nyaraltatni; több pályázatuk is folyamatban van – illetve lenne, ha az azon részt vett cégek nem torzsalkodnának óvásokkal, hátráltatva az ügymenetet. Derzsi Ákos, a régió parlamenti képviselője úgy vélte, hogy a dolgos szalacsi lakosokra is „ráfér” a falunapi szórakozás. Duma Ferenc és Darabont Tibor lelkészek szavai után Szántó Amarilisz mondott verset, az Örökzöld Asszonykórus énekszámait az emlékmű koszorúzása követte. A megnyitó zárásaként menettáncosok és kisiskolások vonultak fel, akik azzal a lendülettel meg sem álltak a Balaskó Nándor iskola udvarán lévő színpadig.

Este ismét esett

A színpadon – előrehozva az este nyolc órára meghirdetett programot, zenés–táncos műsort mutattak be, közben Szilágyi Blanka és Pintér Vivien népdalokat énekelt. A népzenéé, illetve a néptáncé maradt a főpszerep a továbbiakban is, az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport ördöngúsfüzesi és kalotaszegi táncokat adott elő. A helyi amatőr zenészek bemutatói címen meghirdetett programban előbb Kiss Ferenc szintetizátoron mulatos zenét adott elő, a későbbiekben Gyenge János és Kuzmányi Sándor citerán játszott – ők a helyi tájház elmúlt hónapban tartott avatásán is hallatták hengszerük hangját. A falunap sztárvendége a debreceni Desperado együttes volt. Koncertjükre a Szalacs felett egész nap kavargó fekete felhők is kíváncsiak voltak, így amikor felhangzott az első dal: Gyere és álmodj – azt az eső is komolyan vette, és jött... A banda tagjai persze kitartásra ösztönözték a publikumot, kiknek jó része a sörsátrak alatt talált menedéket. A szombati napot is diszkó zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!