ERDON Helyi hírek

2011.07.12. 19:06

Megtisztítják az folyópartokat

Tegnap mutatták be a Szatmár Megyei Tanács üléstermében a Tiszta folyók elnevezésű projektet, melynek keretében Bihar és Szatmár megye öt fő vízfolyásának partját tisztítják meg a hulladéktól.

Tegnap mutatták be a Szatmár Megyei Tanács üléstermében a Tiszta folyók elnevezésű projektet, melynek keretében Bihar és Szatmár megye öt fő vízfolyásának partját tisztítják meg a hulladéktól.

A magyarországi Eurocaritas Egyesület, a nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület és az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei osztálya elindította a „Tiszta folyók” elnevezésű projektet a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásával, melynek célja, hogy megtisztítsák Szatmár és Bihar megye határon átfolyó fő vízfolyásait (Sebes-Kőrös, Berettyó, Kraszna, Szamos, Túr). A pályázatot tegnap a Szatmár Megyei Tanács gyűléstermében mutatták be, ahová meghívást kaptak az érintett Szatmár megyei önkormányzatok képviselői, és az érdekelt intézmények vezetői. Amint Adrian Foghiş, a nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesület igazgatója elmondta, az Egyesületek tagjai a folyók bejárása során figyeltek fel a folyópartokon, ártereken, szigeteken felgyűlt nagy mennyiségű lakossági hulladékra, amely az esőzések, áradások során a folyókba, majd azok lejjebb elhelyezkedő szakaszaiba kerül. Ennek orvoslására a projekt során Románia és Magyarország öt közös folyója mentén fekvő 63 romániai és 20 magyarországi település folyópartjairól mintegy 5000 t hulladékot szállítanak el, majd megfelelő lerakókban helyezik el. A hulladékmentesítés környezetre gyakorolt hatását vízmintavételekkel és laborvizsgálatokkal fogják igazolni. Emellett az árterek azon pontjain, amelyeket piknikezésre használnak a lakosok, szemétgyűjtő konténereket is kihelyeznek, amelyeket rendszeresen ürítenek majd. Ezek a 18 hónapig tartó projekt lezajlása után a községek tulajdonában maradnak.

Alacsony érdeklődés

Szatmár megyében 15 község 26 települése vesz részt a programban. Közülük mindössze a nagykolcsi, kaplonyi és börvelyi önkormányzatok képviselői jelentek meg a tegnapi projektismertetőn. Amint Mosdóczi Vilmos, Kaplony polgármestere elmondta, Kaplonyban és a környéki településeken jól működik a szelektív hulladékgyűjtés, és a folyópartokon is vigyáznak a rendre, nincsenek illegális lerakatok. Adrian Foghiş a megjelent polgármesterek együttműködését kérte a tervek minél jobb megvalósítása érdekében, hiszen az érintett településeken tájékoztató kampányokat is tartanak majd a lakosság körében. Ezen felül a települések számára egyéni hulladékgazdálkodási akciótervet készítenek, mely konkrét javaslatokat ad a hosszú távú megoldásokra. Az elkövetkező időszakban választják ki azt a vállalatot, melynek a folyópartokról összegyűjtött szemét elszállításának megszervezése lesz a feladata, ez valószínűleg a helyi szemétszállítók bevonásával fog történni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!