ERDON Helyi hírek

2011.07.26. 15:27

Felállítják a Flórián-szobrot

Hosszas huzavona után végül is a közeljövőben felállíthatják a Flórián-szobrot Nagykárolyban. A szobor évek óta porosodik a kastély folyosóján, arra várva, hogy megegyezzenek végleges helyéről.

Hosszas huzavona után végül is a közeljövőben felállíthatják a Flórián-szobrot Nagykárolyban. A szobor évek óta porosodik a kastély folyosóján, arra várva, hogy megegyezzenek végleges helyéről.

 

 

Úgy tűnik, hogy hosszú évek után rendeződik végre a nagykárolyi Szent Flórián szobor ügye, és a közeljövőben végre valóban felállítják a város egyik terecskéjére. A köztéri szobor kapcsán évek óta vitáznak a helyi döntéshozók, gyakorlatilag három éve befejeződött a restaurálás. Az egyetlen ok, amiért még mindig kallódik, hogy nem sikerült végleges helyéről megegyezniük. A Flórián-szobor jelenleg a Károlyi-kastély egyik folyosójára van beállítva, ott kerülgetik az épület felújítását végző munkások, akik folyamatosan panaszkodnak is arra, hogy nem tudják kényelmesen végezni a munkájukat a kétméteres műemlék miatt.

Veress Anikó, a Károlyi-kastély gondnoka már 2005. óta nyomon követi a szobor sorsát, azóta foglalkozik ezzel az üggyel az önkormányzat képviseletében. Lapunknak elmondta, hogy most már minden érvényes papír rendben van ahhoz, hogy valóban felállítsák a szobrot, napokon belül el is kezdhetik az alap kiöntését. Végül is a román katona emlékműve mögött, a postával szembeni járda mentén lesz Szent Flórián helye. Az indoklás szerint a lehetséges helyszínek közül ez van legközelebb ahhoz, ahol eredetileg állt, a valamikori piactér cédulaházának egykori helyéhez. Veress Anikó megfogalmazta személyes véleményét, mely szerint nem ez lenne a legmegfelelőbb helyszín, mivel az 1,8 méteres talapzaton álló 2 méter magas szobor itt nem fog érvényesülni, „el lesz dugva”. Ezen kívül a környezet sem a legesztétikusabb: a tömbházak, a román katona emlékműve és az új építésű ortodox katedrális szomszédsága nem a leghangulatosabb zóna a régi szobor számára.

A római vértanúkatona szobra 1970 körül került el eredeti helyéről, ekkor vitték be a Károlyi-kastély parkjába, mintegy megmentve a pusztulástól, itt állt egészen 2003-ig, mikor az alap nélküli talajon süllyedni kezdett. Azóta több helyszín is felmerült, ahova állíthatnák, így a nyomda melletti kis tér, ahova talapzatot is öntöttek erre a célra (holott, mint említettük, a szobornak megvan a hozzá tartozó, eredeti talapzata is). Ez a talapzat évek óta árválkodik ott üresen, valószínűleg a városközpont felújításáig így is marad.

Az 1,70 m x 1,50 m x 0,80 m méretű, földbe süllyesztett alap elkészülte után még egyeztetni kell a kőfaragó mesterekkel, akik 2008-ban a restaurálást végezték (Kiss Zoltán és Gere István), hiszen a felállítás körültekintő procedúráját nekik is felügyelniük kell. Remélhetőleg minél előbb végleges helyére kerülhet a szobor, mondta Veress Anikó, akár már heteken belül is, de ez több tényező függvénye, hiszen darura, munkagépekre és munkásokra lesz szükség, ezt pedig meg kell szervezni. Jó lenne, ha az idén megvalósulna az „újraleleplezés”, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint az alkotást 1811-ben készítették, idén kétszáz éves tehát, kár lenne a jubileumot elszalasztani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!