ERDON Helyi hírek

2011.06.27. 16:12

Nehezebb volt a matematika

<div><span style="font-family: Times New Roman ;font-size: x-small"><span style="font-size: medium">Szatmár megye - A legtöbb VIII. osztályos diák matematika vizsgán nem ért el átmenő osztályzatot.</span>&nbsp;&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p></span></div>

Az idei tanévben az általános iskolát végző VIII. osztályos diákok közül 4218 iratkozott be a képességvizsgákra. Az országos egységes felmérő próbák közül a román nyelv és irodalom vizsgán 4163 diák vett részt — 2031 városi és 2132 pedig vidéki tanintézményben. Közülük összesen 680 vizsgázó nem ért el átmenő jegyet, összesen 826 vizsgázó kapott 8 és 8,99 közötti osztályzatot, tízest mindössze 16–an értek el, közülük 4 fiú és 12 lány.

A magyar nyelv és irodalom vizsgára 1151 diák iratkozott be, közülük 1131–en jelentek meg. Magyar nyelvből 77–en nem értek el átmenő jegyet, a legtöbben, összesen 313–an, 8 és 8,99 közötti osztályzatot kaptak, tízest pedig 20–an érdemeltek, közülük 16 lány és 4 fiú.

Német nyelvből 76 diák vizsgázott, közülük 3–an nem értek el átmenő osztályzatot, tízest pedig senki nem kapott. A legtöbben, 37 tanuló 9 és 9,99 közötti jegyre teljesített.

Az osztályzatok alapján a diákok számára a matematika bizonyult a legnehezebbnek. Az említett tantárgyból 1103 diák nem ért el átmenő osztályzatot, és a legtöbben, összesen 1174 tanuló kapott 5 és 5,99 közötti jegyet. Matematikából 37 diák vizsgázott tízesre — itt is a lányok bizonyultak ügyesebbnek: 22 lány és 15 fiú ért el tízest.

Kérdésünkre Kónya László főtanfelügyelő–helyettes elmondta, összesen 139 óvást nyújtottak be. A dolgozatok átjavítása után 32 dolgozat jegyén emeltek és 6 dolgozatén csökkentettek, ám a sikerességi arány nem változott. Hozzátette, az idei évben a matematika próba nehezebbnek bizonyult, mint az elmúlt években, ami a jegyeken is megmutatkozik.

Újdonságnak számít az, hogy az idei évben már azok a diákok is részt vehetnek a számítógépes leosztáson, és beiratkozhatnak középiskolába, akik nem értek el átmenő osztályzatot minden tantárgyból. Azok a diákok viszont, akik valamilyen oknál fogva nem jelentek meg a vizsgákon, csak a harmadik elektronikus leosztáson vehetnek részt. A felvételi jegy 50 százalékát a négy év átlaga, a másik felét pedig a képességvizsga átlaga adja, kivéve egyes elhivatottsági osztályokban.

Kónya elmondta, idén a korábbi évhez viszonyítva mintegy 900 diákkal több végzi az általános iskolát, magyar tagozaton egy 270 tanulót jelent, ennek megfelelően csak magyar tagozaton 9 osztállyal több indul szeptembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!