ERDON Helyi hírek

2011.06.14. 13:58

Különvonatok a tengerpartra

<p>Nagyvárad- Ahogy az utóbbi években megszokottá vált, a Román Államvasutak (CFR) az idén is a nyári szezonban különvonatokat indít a tengerpartra. Nagyváradról június 24-én indul az első szerelvény.</p>

Az idei nyári szezonban nem kevesebb mint 54 vonatjárat fogja biztosítani a közvetlen összeköttetést a Fekete tenger partja és Románia főbb városai között, mely szerelvények június második felében kezdenek el közlekedni. Ennek megfelelően az 1632-es és 1631-es számú gyorsvonatok, melyek jelenleg Bukarestig, illetve a fővárostól közlekednek, meghosszabbítják az útvonalukat Konstancáig, „kiszolgálva” ezáltal a jelentősebb tengerparti üdülőhelyeket. Ezek a szerelvények fokozatosan kezdenek el üzemelni, a Bihar megyei nyaralók például június 24/25. és szeptember 10/11. között érhetnek el ily módon a tengerpartra. Az első járat- a 936. számú sebesvonat- június 24-én, délután 16.53 perckor indul a nagyváradi állomásról, és másnap délben, 12.30 perckor érkezik meg Mangaliára. A párja, a 935. számú sebesvonat viszont 20.15 perckor indul Mangaliáról és 15.49-kor fut be a váradi pályaudvarra. A jelzett időpontig az 1632. számú gyorsvonattal közelíthető meg a tengerpart, mely ugyan normális körülmények között csupán a román fővárosig közlekedik, viszont ebben az időszakban meghosszabbítja az útvonalát egészen Konstancáig. A váradi állomásról 19.59 perckor indul és másnap, 14.09 óra körül érkezik meg a tengerparti városba. A párja, vagyis az 1631. számú gyors viszont 15.08 perckor indul Konstancáról, és másnap reggel 8.32 perckor fut be Nagyváradra.

Ugyanakkor nem csupán a Fekete tengerhez, hanem a Duna deltához  is el lehet jutni vonattal, az összeköttetést Tulceán keresztül a CFR Gavaro társaság biztosítja két pár gyorsvonat járattal, úgy, hogy hálókocsikat csatol a konstancai/mangaliai szerelvényekhez.

Jegyvásárlás

Vonatjegyeket elővételben legtöbb 30 nappal az indulás előtt lehet vásárolni, bármely járatra, illetve bármely célállomásra. Ezenkivül online is be lehet szerezni ezeket, illetve az engedéllyel rendelkező forgalmazóktól, valamint a jegyautomatákból, amennyiben az adott állomás rendelkezik ilyesmivel. A vasúti társaság azt ajánlja az utasoknak: indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről a vasútállomásokon, a 021.9521-es telefonszámon vagy a CFR honlapján.

Számos kedvezmény is igénybe vehető csoportos utazás esetén. A Minigrup csomag például 10-25 százalékos árkedvezményre biztosít lehetőséget, 2-5 személy részére, mely ajánlat hétfőtől csütörtökig él. Az ún. VSD kártya pedig 25-60 százalékos árcsökkenést biztosít mondazoknak, akik pénteken, szombaton, vagy vasárnap utaznak. Egy másik kedvezményt- 10 százalékosat- azok vehetik igénybe, akik retúr jegyet vásárolnak. Az elővásárlás esetén 5-13 százalékkal kell kevesebbet fizetni a jegyért, és 15-30 százalékos kedvezményt kapnak azok a személyek, akik 5, 10 vagy 15 napra szóló bérletet vesznek.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!