ERDON Helyi hírek

2011.06.13. 15:26

Konfirmáció a szentlélek ünnepén

<p>Nagyvárad - A lélek lángjáról szólt Tőkés László lelkipásztor, az EP alelnöke vasárnap délelőtt, pünkösd első napján. Tizenhét fiatal konfirmált ez alkalomból.</p>

 

Pünkösd „piros örömét”, a csíksomlyói búcsú ünnepi pillanatait elevenítette fel Tőkés László a várad-olaszi templomban a konfirmáló ünnepség kezdeteként, majd megemlítette: a Partiumi Keresztény Egyetem teológiai hallgatói gyertyát gyújtottak, úgy, hogy egymástól vették át a lángot. A Szentlélek által gyújtott égi tüzet kell továbbvigyük, átérezve, hogy mit jelent. Többféle fény van: például azoknak a világítótornyoknak a fénye, melyek Pál apostol sötét éjjelén segítették, hogy mégse essen áldozatul a hajótörésnek, vagy a Néró parancsára felgyújtott Róma lángja. A tűz ítéletté is válhat életünkben, ha nem tudjuk áldásként fellobogtatni, mondta Tőkés László.

Világosság

Isten a teremtés mellett szentlelket is ad, mely világosságot gyújt a szívünkben. Ez az a szent szerelem, melyről az Énekek énekében azt olvashatjuk: a tűznek lángjai az Úrnak lángjai. Ha ez a tűz kihamvad a szívekben, nem is látjuk értelmét az életünknek. Sokan a kedvetlenségnek, a lehangoltásnak az áldozatai, a fiatalok közül többen ajzószerekkel igyekeznek úrrá lenni kedvetlenségükön. Isen szerelmének lángja nélkül egy meddő világ örömtelenségébe kerülünk,„kiapad a lelkünk és hiábavalóvá válik minden”. A lélek a tűzben megpróbált arany módjára megy az örökkévalóság felé, minden elfogy a végén, csak a hit, a remény, a szeretet marad meg.

Említést tett Tőkés László Ceauşescu „villanyoltó éjszakáiról”, a diktatúrák sötétjéről, a központosított oktatás lélekölő hatásáról. Nem csak a gének átörökítése fontos, a lángot is adjuk tovább a utánunk következő generációnak, hogy ne korcsosuljanak el – így megtesszük azt, ami elvárható ez elődöktől, akik szent felelősséggel tartoznak az utódoknak.

Átadni a tüzet

A későbbiek során Tőkés László arról szólt: azzal egyidejűleg, hogy Magyarországon nemzeti kormány került hatalomra a Partiumi Keresztény Egyetem életében is egy új fejezet kezdődik. Kihangsúlyozta: komoly nemzet vagyunk Kelet-Európában, talán csak az ukránok és a románok vannak nálunk többen. Fontos, hogy maradjunk hűek nemzetünkhöz, s vállaljuk nemzetiségünket a népszámlálás alkalmából is. Az őszinteség fontosságáról is szólt. „Szeretjük a románokat, a szerbeket, de nem szeretjük a román elnyomást, a szerb elnyomást. Nem szeretjük a hazugságot” - hangzott el. Európában elképzelhetetlen, hogy hazugságra építsük a jövőt. Magyarország viszont példát mutat Európának, hiszen míg ők kilúgozták a hitet az alkotmányból, addig a magyar alkotmány Isten nevével kezdődik. Európa jövője nem képzelhető el Isten nélkül…

Megújul bennünk

 

A későbbiekben Veres-Kovács Attila lelkipásztor kérdezte ki hitükről a konfirmandusokat, majd Tőkés Lászlóval közösen megáldotta őket. Mint Vers-Kovács Attila elmondta, a pünkösd az egyetlen ünnep, amikor Isten kilép a zsidó környezetből és beveszi választott népe közé azokat, akik korábban nem tartoztak közéjük. Csak elfogadva azt, hogy Krisztus a mi urunk, érthetjük meg egymást, s ez szentlélek nélkül nem lehetséges. Pünkösdkor a szentlélek ereje megújul bennünk, ehhez járul hozzá az úrvacsora. Végül a konfirmandusok az Úr asztalához járultak életükben először, őket követte a gyülekezet többi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!