ERDON Helyi hírek

2011.06.28. 13:45

Évadértékelés a nagyváradi Filharmóniánál

<span style="font-family: Tahoma, sans-serif"><span style="font-size: medium">Nagyvárad – Kiértékelték az elmúlt, 2010/2011-es évadot, és ismertették a jövőre vonatkozó terveket, elképzeléseket is kedden a Nagyváradi Állami Filharmóniánál szervezett sajtótájékoztatón.

Nagyvárad – Kiértékelték az elmúlt, 2010/2011-es évadot, és ismertették a jövőre vonatkozó terveket, elképzeléseket is kedden a Nagyváradi Állami Filharmóniánál szervezett sajtótájékoztatón.

Összesen 39 szimfonikus koncertet tartottak a tavaly szeptember 23-án kezdődött, és idén június 23-án zárult évadban, tájékoztatott Tódor Albert, a váradi Filharmónia igazgatója. Ebből 17-et vezényelt az intézmény két karmestere, Romeo Rîmbu és Jankó Zsolt, míg a többit, összesen 22-őt meghívott dirigensek az országból (többek között Emil Simon, Cristian Sandu, Danil Răceu), illetve külföldről (pl. Ligeti András és Gyüdi Sándor Magyarországról, a grúz George Babuadze, Horst-Hans Backer Németországból, Francisc T. Resteşan az USA-ból, Simon Camartin Svájcból stb.).

Fiatalok a pódiumon

Nagyon sok fiatal szólistát láthatott/hallhatott a nagyváradi publikum az elmúlt évadban a hangversenypódiumon, hiszen a váradi Filharmónia egyik célkitűzése esélyt adni a bemutatkozásra a még pályakezdő énekesnek, hangszeres szólistáknak, közölte Tódor Albert. Lászlóffy Zsolt vezette énekkar tavaly augusztusban két a cappella koncerttel lépett fel a Zempléni Nemzetközi Fesztiválon, nyolc alkalommal működtek közre filharmónikus zenekarunk koncertjein, és két egyéni a cappella fellépésük is volt (karácsonykor és március 8. alkalmával). Igen sikeresek voltak a gyermekeknek szervezett leckekoncertek: összesen huszonkét ilyet szerveztek, négy témában, és Nagyvárad mellett Belényesbe is eljutottak.

Emlékezetes pillanatok

A legemlékezetesebb koncertek, események között említette az intézmény vezetője az évadzáró rock-szimfonikus hangversenyt, a filmzenék koncertjét, a három tenor szereplésével megszervezett újévi koncertet, a március 14–31. között megtartott Tavaszi Fesztivált japán művészek közreműködésével, a Virginia Zeani világhírű operaénekesnő tiszteletére szervezett operagálát, a Szegedi Szimfonikus Zenekar fellépését (a két város közötti kulturális csereprogram keretében), az Emil Simon karmesteri debütálásának 50. évfordulója alkalmából szervezett hangversenyt, a George Gershwin-estet (a zenekart Romeo Rîmbu vezényelte, szólistaként Csíky Boldizsárzongoraművész lépett fel), illetve a Nagyváradi Egyetem zeneművészeti fakultása megalakulásának 15. évfordulója alkalmából, a zenei karral együttműködésben szervezett koncertet (2010. december 2.). Megtudtuk azt is: a Nagyváradi Állami Filharmónia 475 férőhelyes, a bérletesek száma 221. Összesen 11.500-an vettek részt a koncerteken, tehát átlagban mintegy 300 személy egy-egy hangversenyen.

A jövő

Foica László művészeti igazgató a jövővel kapcsolatos terveket vázolta fel. Szeptember 15-én, Enescu-Bartók hagversennyel kezdődik majd a 2011/2012-es évad, amelynek meghívott karmestere lesz többek között Radu Popa, Selmeczi György, Ilarion Ionescu-Galaţi, Emil Simon, Sabin Pautza is. A szólisták sorában itthonról és külföldről egyaránt szerepelnek meghívottak. Pár név ezek közül: Amalia Maria Pop, Dana Borşan, Liviu Prunaru, Gabriel és Florin Croitoru, Csíky Boldizsár, Bogdan Zvorişteanu, Bogányi Gergely. Folytatják az elmúlt évadban első alkalommal megrendezett Tavaszi Fesztivált japán vendégművészek közreműködésével, és tervezik egy Klasszikus Zenei Fesztivál megszervezését is 2012 május-júniusában a nagyváradi Vár amfiteátrumában. Szeretnék megvalósítani azt, hogy egy évadban egy, vagy akár két operát is bemutassanak, illetve hogy a koncerteket „kivigyék” a Filharmónia falain kívülre (például templomokba, vagy akár a szabadba). Szeretnének ugyanakkor olyan szólistákat is Váradra hozni, akik valamilyen „szokatlan” hangszeren játszanak, ezáltal is bővítve és színesítve a koncertélményt, tájékoztatott Foica László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!