ERDON Helyi hírek

2011.05.24. 13:40

Filmzenei hangverseny lesz

<p>Nagyvárad - Első, de nem utolsó alkalommal szerveznek filmzenei hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Az ismert filmművészeti alkotásokban felcsendülő zeneművek népszerűsége alapján nagy sikerre számítanak a szervezők.</p>

A japán származású, de tizenhat éve Romániában élő karmester, Shinya Ozaki vezényletével Nagyszeben, Marosvásárhely és Szatmárnémeti után Nagyváradon is bemutatják a kizárólag filmzenékből összeállított hangversenyt. Kedden az Állami Filharmóniában tartott sajtótájékoztatón maga a karmester, Shinya Ozaki számolt be a részletekről a sajtó képviselőinek az intézet igazgatója, Tódor Albert és zenei titkára, Tóth Gábor jelenlétében. Elhangzott, hogy minden eddigi helyszínen nagy sikert aratott a koncert, mely igazolja a filmklasszisokban felcsendülő zenei művek mai napig tartó népszerűségét. Remélhetőleg Nagyváradon sem marad el a siker. A koncerttel olyan zenekedvelőket is megszólítanak, akik mindeddig nem jártak filharmóniai hangversenyekre és akik szembesülve a szimfonikus zene varázsával remélhetőleg kedvet kapnak majd a komolyzenéhez. Shinya Ozaki kifejtette, hogy nagyon alaposan felkészülnek az előadásra. Nem tévedhetnek, ugyanis a közönség jól ismeri ezeket a zeneműveket.

A műfaj szerelmese

Megtudhattuk, hogy 1994 óta él Romániában, azóta a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia állandó karmestere. Zenei ízlése széles skálán mozog, a komolyzenén kívül szívesen hallgat népzenét és soft rockot is. Kedvenc filmzeneszerzője John Williams, de rajong Ennio Moricone munkássága iránt is. Tíz éve kezdett el foglalkozni ezzel a műfajjal, így már egész gyűjteménnyel rendelkezik a legkiválóbb filmzenei művekből. Ezeknek csak egy részét mutatja be csütörtöki koncertjén, igény esetén jövőre a többi művet is elhozná. Újságírói kérdésre elmondta, hogy nagyon tetszik neki Nagyvárad, mely egykoron zenetörténeti szempontból is fontos város volt. Utcáin érezni lehet a történelem szellemét, tette hozzá. Tódor Albert igazgató végül elmondta, hogy azért nyitnak a könnyedebb műfajok felé, mert szeretnének minél több fiatalt mozgósítani. A filharmónia műsortervében a következő héten Jankó Zsolt vezényletével egy szimfonikus hangverseny szerepel, melyen három fiatal szólista is fellép: Csiszér Viola fuvolán, Gáti Sándor oboán, Bogdan Cocora pedig gordonkán. Addig is a csütörtök este, 19 órától kezdődő filmzenei koncertre jegyeket lehet vásárolni a filharmónia székhelyén. A szünettel együtt közel két órás koncerten a következő filmzenék csendülnek fel: Tiszteletadás Henry Mancininak, Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, Kutya világ, 007-es témája, Elfújta a szél, a Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka, Csillagok háborúja - Birodalmi induló, Titanic, Egy gésa emlékiratai, Apollo 13, Az elveszett világ, Angyal a lépcsőn, Superman.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!