ERDON Helyi hírek

2011.03.02. 09:36

Értékrendet képviselnek a Kárpát-medencében

<p>Nagyvárad - A december 5-i népszavazás után egy szűk baráti társaság kezdeményezésére alakult meg a Kárpát-ifjúsági Egyesület Budapesten. Mára szinte már haza járnak nem csak Nagyváradra, hanem több partiumi településre is.</p>

Az elmúlt hétvégén Nagyváradon ünnepelte fennállásának öt éves évfordulóját a budapesti székhelyű Kárpát-ifjúsági Egyesület, melynek számos romániai tagja is van. Ebből az alkalomból beszélgettünk el a szervezet jelenlegi vezetőjével, Balogh Pannával, illetve külügyi képviselőjével Mód Péterrel. Az egyesületet a 2005 december 5-i magyarországi népszavazás hívta életre, emlékezett vissza beszélgetésünk elején Panna. Az egyetemistákból, gimnazistákból álló pesti baráti társaság elhatározta, hogy a maguk lehetőségei szerint mindent elkövetnek a szégyenteljes népszavazás jóvá tétele érdekében. 2006-ban iktatták be egyesületüket, melynek fő célja akkor még a határon túli fiatalokkal való kapcsolattartás és különböző építő jellegű közös rendezvények szervezése volt. 2007-ben, az akkori elnök segítő szándékkal felvette a kapcsolatot Böjte Csaba alapítványával, majd konkrétan az egyes erdélyi gyermekotthonok vezetőségével. Kapcsolatot építettek ki a nagyszalontai, zsombolyai és kisiratosi központokkal, ahova rendszeresen adományokat szállítottak. Általában több napot is eltöltöttek a partiumi, bánsági településeken és azzal segítettek amivel csak tudtak. Ha kellett betont kevertek, házi feladatot írtak a gyerekekkel, megfürdették őket, vagy programokat szerveztek számukra.

Váradi tagok

Mivel mindezt magánzsebből finanszírozták, elhatározták, hogy jótékonysági koncerteket szerveznek, illetve pályázatokat írnak annak reményében, hogy így még több lehetőség nyílik meg számukra. Az aktív tagok száma időközben 25-re duzzadt, míg a szimpatizánsok száma a százat is elérte. Kapcsolatot teremtettek a határon túli diákönkormányzatokkal is, ahonnan további tagok és szimpatizánsok csatlakoztak hozzájuk. Nagyváradon a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesülettel (PIHE) , ugyanakkor a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetével (PKED) is tartják a kapcsolatot, például rendszeresen részt vesznek a Kárpát-medencei Nyári Egyetemen is. Terveik között szerepel többek között lehetővé tenni, hogy az egyesület alkalmazzon 1-2 személyt, hogy még szervezettebben folytassák a megkezdett munkát. Aki szeretne csatlakozni hozzájuk az jelentkezhet az office@k-ie.org vagy a baloghpanni@gmail.comcímen.

Ford-pályázatot nyertek

Jelenleg nagy öröm számukra, hogy megnyertek egy 10 ezer dollár összértékű pályázatot, melyet a Ford autógyár írt ki. Erről Uti Gábor számolt be. Mint mondta, egy autós magazinban látták a felhívást a két perces kampányfilmek készítésére. Az „Indíts be többet, mint egy autó!” elnevezésű projektre Verebély Bencével közösen forgatták a kisfilmet. A témának megfelelően azt mutatták be, hogy mit kezdenének ha sok pénzt nyernének. A fiatalok a kisiratosi (Arad megye) gyermekotthont vették alapul a pályaműben. A világ minden tájáról érkezett, több száz videó közül az övék is bekerült a legjobbak közé. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer dollárral gyarapodott az egyesület kasszája, igaz, hogy ennek fejében további kisfilmeket kell forgatni a Fordnak és részt kell vállalni a márka népszerűsítésében is. Azzal zártuk Pannával a beszélgetést, hogy minden okuk megvan az öt éves évforduló méltó megünneplésére. És miért pont Nagyváradon? -kérdeztük. Nem csak azért, mert fontos stratégia pontja az egyesületnek a város, hanem azért is mert szeretjük, mondta beszélgetőpartnerünk.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!