ERDON Helyi hírek

2010.11.09. 06:28

Feltételezett orvvadászat a nemzeti parkban

<p>Orvvadászat alapos gyanúja miatt a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park őrei intenzív őrjáratot szerveznek a hegyi csendőrséggel közösen. A trófeavadászok feltehetően zergére hajtanak, a parkigazgatóság a természetjárók segítségét is kérik a törvénytelen cselekedetek megfékezése érdekében.</p>

Lövéseket hallottak eldördülni a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park területén az Egyeskő menedékháznál dolgozó munkások. Az építkezésnél jelen lévő személyek azonnal értesítették erről a park igazgatóságát.

Idén ősszel egyébként nem ez volt az egyetlen hasonló eset, melyről jelentés érkezett – mondta el Hegyi Barna, a park igazgatója. A fegyveres orvvadászat mellett, mely a Nagyhagymás vidékére jellemző, előszeretettel alkalmazzák a csapdás megoldást is az orvvadászok, ez utóbbira a Békás-szoros vidékén van példa. Több alkalommal is illegálisan elhelyezett csapdákra bukkantak a Kis-Cohárd, a Tündérkert környékén a hegyimentők és a természetvédelmi terület őrei, ezért a jogellenes esetek megfékezése érdekében a hegyi csendőrség segítségét is kérték.

A csapdák elhelyezése vélhetőleg – legtöbb esetben – profi orvvadászok munkája, mivel mindenekelőtt a zergék főbb közlekedési útvonalaira vannak kitéve. A zergék azonban védett állatoknak minősülnek, vadászatukat a nemzeti parkok területén törvény tiltja.

Az orvvadászat sajnos nem csak nálunk, de a Déli-Kárpátokra, különösen a Retyezát területére is jellemző – panaszkodnak a parkőrök. Az esetek nagy többségében a tettesek kézrekerítése azon múlik, hogy az alkalmazott őrök a minimálisra csökkentett létszám miatt tehetetlenek az együttműködő orvvadászokkal szemben. A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatósága a turisták segítségét is kéri: ha a park területén lövéseket hallanak, vagy orvvadászatra utaló nyomokkal találkoznak, mindenképpen jelezzék az illetékeseknek, és ha lehetséges, készítsenek fényképeket is a látottakról. Aki járja a magas hegyeket, az érti meg igazán mit jelent sokszor egy sziklát megkerülve vagy egy gerincre felérve, rámenni egy zergenyájra, hallani az őrszem figyelmeztető füttyét, megcsodálni a tovaszökkenő állatokat. A zerge nyílt területen él, és ez is a veszte. Könnyű meglátni, sokkal hamarabb szemügyre kerül, mint az őz, szarvas, a ragadozókról nem is beszélve. Sajnos, egy jó távcsöves puskával rendkívül egyszerű belopni lőtávolba és kioltani az életét.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!