ERDON Helyi hírek

2010.10.14. 16:17

Tiltakozás az egészségbiztosítónál

<p>Spontán tiltakozás kezdődött ma délben a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál (CAS). Egyéb állami intézményeknél – bár elégedetlenség van – egyelőre zajlik a munka.</p>

A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál sokadik próbálkozásra vették fel a telefont. „Nem csoda, hogy senki nem válaszol, mindenki kint van, és tiltakozik” – tudtuk meg az őrtől. Később Oana Ungur szóvivő elmondta, hogy dél körül kapták kézhez a bércetliket, s ekkor tetőfokára hágott az elégedetlenség: a 25%-os bércsökkentés mellett ezúttal nem kapták meg az úgynevezett ösztönző összegeket sem, s a túlórákat sem fizették ki számukra (ez utóbbit állítólag már két éve nem kapták meg). Mivel hallották, hogy országos szinten is tiltakozás zajlik az egészségbiztosítási pénztárnál, testületileg kivonultak a Borsi úti épület elé, ahol jelszavakat skandáltak délutánig. Csak a sürgős, kórházi beutalásokkal kapcsolatos ügyeket látták el.
A szóvivő elpanaszolta: egyre kevesebben vannak, emiatt többen közülük évek óta nem tudják letölteni szabadságukat. Mint megtudtuk, 10 alkalmazottjuknak 600 lej alatti lett a fizetése, hatnak 600 és 700 közötti, 27-nek 700 és 1000 közötti, a legnagyobb fizetés pedig 1440 lej. „Nem kisegítő személyzetről van szó. Felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak kapnak 454, illetve 511 lejt ebben a hónapban” – mondta a szóvivő.
A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál ma délután még nem tudták, hogy ma folytatni fogják-e a tiltakozási akciót. Oana Ungur szóvivőtől megtudtuk, attól függően döntenek, hogy az országos ügynökség hogyan lép. Pénteken amúgy sem dolgoznak ügyfelekkel, tette hozzá.
 
A Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél (AJOFM) nem szüneteltették ma a munkát, tudtuk meg Dorel Drăghici igazgatótól. Mind a váradi ügynökségen, mind a belényesi, margittai, szalontai és élesdi kirendeltségeken kiszolgálták az ügyfeleket. „Annyira sok munkánk van, hogy elfeledkezünk az elégedetlenségeinkről” - mondta Drăghici, hozzátéve: a maga részéről fontosnak tartja, hogy a náluk is rosszabb helyzetben lévők - azaz a munkanélküliek - ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe amiatt, hogy ők szüneteltetik a munkát.
 
Ma délután ülésezett a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség paritáris testülete, az intézmény igazgatójának részvételével. Amint Maria Moise, a testület titkára portálunknak elmondta, több követelést fogalmaztak meg, melyet továbbítottak az országos ügynökséghez, valamint a munkaügyi minisztériumhoz. Többek között anyagi forrásokat kérnek arra, hogy európai színvonalú szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az ügyfeleknek, a túlórák kifizetését, ösztönző összegeket, s a 25%-os fizetéslevonás megszüntetését. Az nem dőlt el, hogy holnap szerveznek-e valamilyen tiltakozó megmozdulást, a testület titkára szerint ez sem kizárható.
 
Rendben zajlott a munka ma a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál is. Ştefan Goţia szóvivő elmondta, sem a ProAs, sem a Familia szakszervezettől nem kaptak semmilyen, tiltakozó megmozdulásra vonatkozó értesítést. A szóvivő szerint nem valószínű az sem, hogy holnap valamilyen tiltakozás legyen ennél az intézménynél, mivel az erre vonatkozó szándékot 48 órával előtte, írásban kell jelezni a vezetőségnek, s tudomás szerint ez délutánig nem történt meg. „Persze, nálunk is van elégedetlenség, de azonkívül, hogy a folyosón erről tárgyalnak, más nincs ez ügyben” - tette hozzá.
A Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál Laura Hora szóvivő szűkszavúan tájékoztatott: nincs náluk tiltakozó megmozdulás és a pár hónapja megalakult szakszervezet egyelőre nem is vetett fel ilyen lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!