ERDON Helyi hírek

2010.09.20. 10:11

Bogdánffy Szilárd legyen példakép

<p>Nagyvárad - Az októberben boldoggá avatandó Bogdánffy Szilárd vértanú püspökre emlékeztek vasárnap a nagyváradi bazilikában.</p>

Öt hete tartanak Bogdánffy-vasárnapokat a nagyváradi bazilikában a vértanú püspök, Bogdánffy  Szilárd tiszteletére. A legutóbbi imaalkalom a fiatalok vasárnapja volt, akik szintén felkötötték szalagjukat a Bogdánffy zászlóra. A vasárnapi mise elején a Vár-lak ifjúsági központ fiataljai mutattak be rövid műsort a keresztény vértanú tiszteletére a szép számban összegyűlt hívek előtt, majd a szentbeszéd következett, melyet Fodor József vikárius mondott el, aki felidézte azt, hogy pappá szentelése után Bogdánffy  Szilárd  Szatmáron volt a papnövendékek nevelője. Onnan 1935-ben tért vissza Nagyváradra, ahol 1947-ig élt és tanított. Bogdánffy tevékenysége rányomja bélyegét a nagyváradi oktatásra, és nemcsak a vallásoktatásra, hiszen Bogdánffy  Szilárd több helyi iskolában reál tantárgyakat is tanított kiemelkedő kompetenciával és krisztusi türelemmel. Bogdánffy oktatói hitvallása az volt, hogy nem buktatni kell, hanem tanítani türelemmel és szeretettel, míg a papi hivatásról azt vallotta: a papnak nem elég jónak lennie, neki kiválóan jónak kell lennie. A vértanú magasra tartotta az evangéliumi, krisztusi mércét. Nála a szeretet és a jóság nem külső máz, hanem a lelkéből fakadó szent valóság volt. Beszéde végén Fodor  József említést tett Bogdánffy  Szilárd szenvedéseiről, kiemelve azt, hogy ő a kínzatások idején sem hagyta el Krisztust, és mindvégig hű mardat hitéhez. „A jóság, a hűség apostola volt, aki ebben a városban élt és tanított, és nem is olyan régen. Ezért azt szeretnénk, ha ő példaképe lenne mindenkinek, idősnek, fiatalnak egyaránt” - zárta szavait Fodor  József.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!