ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 12:41

Megszűnt Sarkady Zsolt posztja

<p>Nagyvárad - Nem alprefektus már Bihar megyében Sarkady Zsolt. E tisztségek számának csökkentésével az ő posztja is megszűnt. Mégis a Prefektúrán és a PKE-nél folytathatja.</p>

Egy alprefektussal kevesebb van immár Bihar megyében is: Sarkady Zsolt távozik. Mint ismeretes, a két kormányerő egyes tisztségek számának csökkentését határozta el, így a megyékben a két-két alprefektus közül is egy-egy marad. Az utóbbi időben hosszasan egyeztetett arról a PD-L és az RMDSZ, hogy hol kinek az embereit menesszék. Biharban a két alprefektusé közül végül a Sarkady Zsolt tisztsége szűnik meg.
 
Hol folytatja?
 
Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke ma egy sajtóreggelin értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ központi vezetősége bukaresti tárgyalásain nem tudta megőrizni a Bihar megyei alprefektusi pozíciót. Szerinte nem meglepő az, hogy Biharban vonták meg az RMDSZ-től az alprefektusi tisztséget, mert az RMDSZ központi vezetése így akarta büntetni az itteni fiókszervezetet. „De hát aki kritizál, az jutalmul kap a fejére” – fogalmazott Kiss Sándor, jelezve azt, hogy ő maga számos alkalommal illette kritikával az RMDSZ központi vezetőségét, és személy szerint Markó Bélát is. Majd hozzátette: „Ha én tárgyalnék Bukarestben, egész Erdélyt kialkudnám az RMDSZ-nek!”
Sarkady Zsolt megkeresésünkre elmondta: „Én nem voltam beavatva a tárgyalásokba, részleteket tehát nem tudok arról, hogy pontosan hogy alakult minden részlet”. Jelezte: a Partiumi Keresztény Egyetemen tölthet be valamilyen posztot a jövőben. Értesüléseink szerint felajánlották neki azt is, hogy maradjon a Prefektúrán, az alprefektusi helyett főtitkári tisztségben. Nem cáfolta ezt, ám mint mondta, erről még nem döntött. Egyébként a két feladatkört akár egyszerre is elláthatja, ha akarja.
Egyébként az RMDSZ-nek eddig hat alprefektusa volt, mégpedig Brassó, Máramaros, Arad, Argeş, Szatmár és Bihar megyében. Mint már megírtuk, a kormányfő pár napja tette hivatalossá, hogy megtakarítás célzattal minden megyében csak egy-egy alprefektus maradhat, államtitkárokból pedig 32, az eddigi 59 helyett. Az RMDSZ-nek ennek nyomán egy államtitkárral lesz kevesebbje, s összesen három alprefektussal. A Bihar megyei mellett a teleormani és a besztercei ilyen tisztséget veszíti el – ám ez utóbbi kettő csak járt neki, azokat nem töltötte be eddig sem. Az RMDSZ-es államtitkárok közül Tánczos Barna távozik a fejlesztési tárcától, ám egyből át is helyezik a mezőgazdasági minisztériumhoz.
A kormány számításai szerint az államtitkárok és alprefektusok számának csökkentése idén kétmillió euró megtakarítást jelent. Egy alprefektus például az államnak körülbelül 77.000 euróba kerül évente, egy államtitkár 110 ezerbe.
Tehát Bihar megyében végül Sarkady Zsolt alprefektus megy. Kezdetben úgy volt, hogy a két alprefektus közül a másik, a PD-L-s Cristian Bitea fog távozni, azért, hogy a tömörülés úgymond jó kapcsolatot tartson a jövőben is az RMDSZ-szel. Időközben azonban változtak az érdekek és ezzel együtt a távozásra kijelölt személy is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!