ERDON Helyi hírek

2010.06.27. 15:53

Erények teljesítője és hordozója

<p>Nagyvárad- Szombat délután tartották a nagyvárad-olaszi plébániához tartozó Szent László kápolna búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Ft. Lőrincz Ottó esperes-kanokok, újvárosi plébános volt.</p>

A zord időjárás ellenére teljesen megtelt a George Coşbuc Általános Iskola udvarán található, évente egyszer megnyitott menedékház. Bevezetőjében Ft. Lőrincz Ottó esperes-kanonok arra hívta fel a figyelmet: 1892-ben, Nagyváradon avatták szentté Szent László királyt, az idén október 30-án pedig ismét egy különleges jelentőségű egyházi szertartásnak lesz helyszíne a Körös-parti város, ugyanis a Bazilikában ezen a napon fogják boldoggá avatni Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt.
Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Prédikációjában a várad-újvárosi templom plébánosa Janus Pannonius és Arany János Szent Lászlóval kapcsolatos gondolatait idézte, majd azt emelte ki: a lovagkirály négy erénynek- az igazságosságnak, a megfontoltságnak, az emberségnek és a bátorságnak- a teljesítője és a hordozója volt. Saját magát önmérsékletre intette, családját, városát és országát pedig szigorúsággal irányította. Törvényekkel büntette a lopást, a nőrablást és a házasságtörést, és nem csupán igazságos és szigorú, hanem megfontolt is volt. Vitézségét apjától, vallásos lelkületét pedig anyjától örökölte.
 
Ismert legendák
 
Mondanivalójának alátámasztásául a tisztelendő több jól ismert legendát is elmesélt, például azt, amikor a menekülő kunok arany- és ezüstpénzeket szórnak szét, azonban a király imájának következtében ezek kövé változnak, valamint azt a mondát, mely szerint a csodaszarvas László és Géza előtt is megjelent, agancsán égő gyertyákkal, mely arra sarkallta az uralkodót, hogy azon a helyen kápolnát építtetsen. Egy másik történet kapcsán megjegyezte: "a mai estén mi is beugrunk Szent László kertjébe, leszakítunk egy illatos virágot, s hazavisszük, hogy otthon közösen imádkozzunk Szent Lászlóhoz: fényes csillagunk, vigyázz reánk".
Szolgálatáért Ft. Kiss Albert főesperes-kanonok mondott köszönetet paptestvérének, az áldást követően pedig üdítő és kalács várta a híveket a bejáratnál.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!