ERDON Helyi hírek

2010.06.16. 13:15

„A technika egységes, de a gondolat egyedi”

<p>Nagyvárad – A debreceni Pasztellfestők Egyesülete (PE) tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás kedden délután a PKE első emeleti előcsarnokában, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) szervezésében.</p>

„…A pasztell munkáknak szinte minden esetben van egy sajátos bensőségessége, ami szinte anélkül, hogy a kép tárgyát még ismernénk, közel hozza hozzánk az e technikával készült műveket. Ez pedig a ma művészetében igen nagy eredmény. (…) A pasztell szinte végtelenül gazdag színváltozataival, éppen kontrasztjaival vagy monokróm megoldásaival, a papírhordozó változatosságával széles érzelmi skálán képes mozogni, miként otthonos tud lenni az ábrázoló és nem ábrázoló felfogásban is”. (A Pasztellfestők Egyesületének 5. születésnapja alkalmából kiadott katalógus előszavából idéztük Feledy Balázs művészeti író gondolatait.)

Kulturális „egység”

„Családias körben” köszöntötte az egybegyűlteket a Pasztellfestők Egyesülete nagyváradi tárlatának megnyitóján Barabás Zoltán, a PMMC igazgatója. Bár a megnyitón kevés váradi tette tiszteletét, az elkövetkező egy hónap alatt, ameddig megtekinthető a tárlat, remélhetőleg sokan betérnek majd a Partiumi Keresztény Egyetemre, hiszen hangulatos, érzelem- és gondolatébresztő alkotásokat lehet megtekinteni. A tárlat anyagát dr. Cs. Tóth János, a debreceni Méliusz Központ igazgatója méltatta, kiemelve: alapvető elv a számukra, hogy a Partiumot egységben szemléljék, hogy Nagyvárad és Debrecen együttműködése kulturális szinten is működjön – ezen elgondolás része a mostani kiállítás is. A Pasztellfestők Egyesülete 2003-ban alakult meg, a székhelye Debrecenben van. Országos szervezetként működik, sőt még a határokon is „túltekint”, hiszen Nagyváradon is vannak tagjai. A Váradon bemutatott anyag gazdag tematikájú, mindegyik művész a maga üzenetét fogalmazza meg alkotásain keresztül. „A technika egységes, de a gondolat egyedi az alkotásokban” – hangsúlyozta dr. Cs. Tóth János.Sipos Zsófia, az egyesület díszelnöke kiemelte: egyfajta „védőhálóként” a céljuk az alkotásra lehetőséget biztosítani, hogy „ne rekedjen meg” a gondolat, hanem papírra, vászonra vetítve nyerjen formát. A tárlatnyitót megtisztelte jelenlétével Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyés püspök is, aki felszólalásában a teremtés, az alkotás, a mindig jobbat, szebbet akarás fontosságát hangsúlyozta „eldurvult” világunkban. Az eseményen közreműködött Meleg Vilmos színművész, aki Shakespeare szonettjeit tolmácsolta a megjelenteknek.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!