ERDON Helyi hírek

2010.06.03. 12:55

Becsapták ügyfeleiket a valutaváltók

<p>Végéhez ért a Sakál művelet: a nagyváradi bűnüldözők lezárták a nyomozást annak a szervezett bűnözői csoportnak az ügyében, akik a gyanú szerint 242 személyt csaptak be.</p>

A nagyváradi bűnüldözők pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével foglalkozó osztálya lezárta a nyomozást és átnyújtotta a vádiratot annak a szervezett bűnözői csoportnak az ügyében, akik ellen a vád: különösen nagy kárt okozó csalás, szervezett bünőzői csoport kezdeményezése és létrehozása, illetve ehhez való csatlakozás bűncselekmény elkövetése céljából. Összesen 25 vádlottja van az ügynek, ebből három személy tekinthető a bűnőzői csoport vezetőjének: a 39 éves bukaresti P.A, aki egy valutaváltó ügyvezető igazgatója, a 31 éves, Dolzs megyei F.I.D és a 25 éves Ialomita megyei I.D.C, akik ugyanezen valutaváltók alkalmazottjai voltak. A gyanúsítottak 2006 novembere és 2009 áprilisa között Nagyváradon és Szatmárnémetiben működő valutaváltókban következetesen becsapták az ügyfeleket, eurónként 0,5 - 0,6 lej kárt okozva. A stratégiájuk az volt, hogy nem a reális árakat tüntették fel az utcai pannókon, majd szóban nem világosították fel az ügyfeleket a beváltott pénz valós összegéről. Nagyváradon összesen hét, míg Szatmáron két valutaváltóban csapták be az ügyfeleket ugyanilyen módszerrel. A kilenc pénzváltó 22 alkalmazottját külön betanították, hogy hogyan helyezzék el az utcai pannókat, milyen árakat tüntessenek fel rajtuk, hogyan tájékoztassák ügyfeleiket és mit mondjanak abban az esetben, ha valamelyk becsapott kliens visszaköveteli a pénzét. A rendőrök adatai szerint 242 személyt csaptak be a fent említett módon, a kár meghaladja a 336 ezer lejt. Hárman jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak, további hét személy ellen folyik az ügyészségi eljárás, míg 15 esetben közigazgatási szankció alkalmazása várható.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!