ERDON Helyi hírek

2010.05.26. 12:15

Szombaton ismét Temető Napja

<p>Nagyvárad - Május 29-én, szombaton ismét megtartják a Temető Napját a nagyváradi Rulikowsky temetőben.</p>

„A tavaly beindított kezdeményezés célja tudatosítani a váradiakban azt, hogy a város egyetlen működő temetője nem egy intézmény, hivatal, hanem mindannyiunk közös tulajdona. Éppen ezért meghívjuk a váradiakat, hogy vegyenek részt a temető takarítási akciójában”- mondta a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón Romulus Cosma, a Piac- és Közterületfelügyelőség (RAPAS) igazgatója.  Az említett akció keretében a temetőgpondnokság a kapunál a sírok gondozásához, takarításához szükséges szerszámokat biztosít ingyen és bérmentve a kilátogatók számára, akik személyazonossági kártyájuk felmutatásával vehetik igénybe azokat. A temető napjának minél nagyobb sikere érdekében a gondnokság felvette a kapcsolatot helyi alapítványokkal, iskolákkal, és már vannak is intézmények amelyek jelezték, hogy részt vesznek a temető napjának akcióiban. „Az Ady Endre Liceum iskolanapot tart szombaton, és két csoport máris jelezte, hogy kijön a temetőbe megtakarítani az iskola néhány egykori tanárának sírját” - tette hozzá Bimbó Szuhai Tibor a RAPAS műszaki igzagatója. A Temetőnapján is be lehet majd hajtani autóval a temetőbe, a behajtási díj öt lej. Ezzel kapcsolatban Pásztai Ottó a Rulikowsky temető gondnoka megjegyezte, hogy jutányosabb a bérlet, mely havi 50 lejbe kerül.

 
Bővülő temető
 
Ezt követően az idéi év nagyszabású beruházásairól számoltak be a RAPAS vezetői. Bimbó Szuhai Tibor bejelentette, hogy a Rulikowskyban temetkezésre alkalmassá tesznek mintegy tíz hektárnyi területet. A legnagyobb terület a Szőllős (Nufarul) negyed irányába elterülő telek lesz. Itt közel hét hektárt alakítanak ki az említett célra. Itt eredetileg tíz hektárral rendelkezett a temető, de időközben az önkormányzat egy bekötőutat tervezett a körgyűrű és a Vaporului utcák közé, így mintegy három hektárnyi területet elvész eből a telekrészből. A temető azonban megkapta a volt katonai létesítmények körülbelül három hektáron elterülő telkeit, továbbá tárgyalások folynak a zsidó hitközséggel is nyolcezer négyzetméternyi telek átvételéről a zsidó temetőben. A parcellázási, és egyéb szükséges munkálatok a Szőllős negyed, illetve az Európa lakónegyed felőli részen kezdődnek el; Szőllős felől egy bejáratot is létesítenek majd a temetőbe az ott megépítendő bekötőútról.
 
További infok
 
„A temető útjainak aszfaltozására az idén mindössze 25 millió régi lej áll rendelkezésünkre, ami nagyon kevés a tavalyi 1,4 milliárd régi lejhez képest” - tájékoztatott a továbbiakban Bimbó Szuhai, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a gondnoksághoz több panasz érkezett viráglopások ügyében. A rendőrséggel már három megfigyelő akciót is szerveztek a virágtolvajok fülön csípése érdekében, de eddig még senkit sem sikerült elkapni. Pásztai Ottó  felhívta a figyelmet az idős embereket segítő szolgáltatásukra. „A temetőbe kilátogató időseket a gondnokság saját járműveivel viszi el a temetőn belül a kívánt helyre. Ez egy meglehetősen nagy segítség számukra, ha meggondoljuk, hogy a temető 57 hektáron terül el” - mondta Pásztai Ottó.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!