ERDON Helyi hírek

2010.04.29. 12:58

Állások fogyatékkal élők számára

<p>Nagyvárad - Elegáns környezetben szervezett állásbörzét ma Nagyváradon a Motivation Romania szervezet a Special Olympics hazai képviseletével közösen. Mindezt uniós alapokból finanszírozzák.</p>

A nagyváradi Imperio szálloda dísztermében először Cristian Ispas, a két szervezet igazgatója szólt a jelenlévő munkaadókhoz. Elmondta: a Motivation Romania 1995 óta foglalkozik tolószékek gyártásával és átalakításával fogyatékosok számára. Később kibővítették tevékenységi körüket, s újabban az is az egyik célkitűzésük, hogy segítsenek a fogyatékkal élők elhelyezkedésében.

Tudnak dolgozni

A rendezvény megnyitóján szót kapott Ioana Elena Ciobanu is, aki 2007 és 2009 között egyike volt a Special Olympics nemzetközi küldöttjeinek. Egyszerű szavakkal mutatkozott be, s elmondta, a fogyatékkal élők is tudnak dolgozni - mint ahogy a nagyváradi Iedera központ lakói is gyertyákat és különféle egyéb dísztárgyakat készítenek, s mint ahogy van arra is példa, hogy Down-kórosok „rendes” munkahelyhez jutottak.
Mint megtudtuk, a tegnapi állásbörze az Egyenlő Esélyek a Romániai Szellemi Fogyatékkal Élőknek a Társadalmi Beilleszkedésben elnevezésű programon belül zajlik, s az Európai Szociális Pénzalapból finanszírozzák. Három éven át zajlik. A programon belül több regionális iroda nyílt meg, mely a fogyatékosoknak nyújt tanácsadást az álláskereséshez és amelymunkahelyeket is közvetít. Az egyik ilyen iroda Váradon van, az Ecaterina Teodoroiu u. 1. sz. alatt, a nagyállomás háta mögött.
Hétköznap 8.30 és 16.30 között fogadják a fogyatékkal élőket, vagy azok hozzátartozóit. Először felmérik az álláskeresők képességeit, majd munkahelyeket közvetítenek nekik.

Munkahelyek

Az állásbörzén csaknem húsz cég vett részt, mely mintegy 200 munkahelyet ajánlott. Nem csak képesítést nem igénylő állásokat lehetett itt találni - ugyanis résztvettek csak testi fogyatékkal élő fiatalok is, akik helyt tudnak állni komplikáltabb munkakörökben is. A rendezvény megszervezéséhez a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel, valamint a megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatósággal is együttműködtek. A két intézmény a nyilvántartásukban lévő, fogyatékkal élő fiatalok értesítésében működött együtt a szervezőkkel.
Amint Cristian Ispas elmondta, tavaly 62 fogyatékos személynek sikerült állást találniuk, pedig akkor csak két irodájuk működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!