ERDON Helyi hírek

2010.04.26. 09:53

Új éneket daloltak a Posticumban

<p>Nagyvárad - A szegedi "...canticum novum" kamarakórus lépett fel vasárnap délután a Posticumban, akik 16. és 17. századi egyházi művekkel érkeztek Nagyváradra.</p>

A 2000-ben alakult Kovács Gábor által vezetett kórus repertoárját elsősorban a reneszánsz és barokk zene képezi. Európa szerte több sikeres hangverseny, továbbá nyolc kortárs magyar kórusmű ősbemutatója fűződik az énekkar nevéhez, ezért is volt meglepő, hogy a nagyváradi fellépésükre csak alig kéttucatnyian voltak kiváncsiak. Igazi zenei élményben és lelki feltöltődésben lehetett részük mindazoknak akik eljöttek. A laikusok számára kevésbé ismert kórusművek csendültek fel, többek között Claude Goudimel, Giovanni Perluigi da Palestrina, Thomas Tallis, Heinrich Schütz, Andreas Rauch által írt zeneművek.

Ars poetica

A hangverseny programja mellett a hallgatóság kézbe vehette az előadott művek eredeti szövegét és annak magyar fordítását, illetve a kamarakórus bemutatkozóját is. Ebben magyarázattal szolgálnak az énnekkar nevének szokatlan írásmódjára és egyfajta ars poeticat is megfogalmaznak. "A kamarakórus nevének szokatlan írásmódja több zsoltár kezdősorára utal: Cantate domino canticum novum, azaz Énekeljetek az Úrnak új éneket!. Hisszük azonban, hogy az új ének - legyen az egyházi, vagy világi témájú, zsoltár vagy madrigál, régi vagy kortárs zene - mindenki megillet, akinek nem mindegy, hogy az élete szól-e valamiről, vagy pusztán csak elviharzik mellette. A három ponttal hozzájuk is szólunk." - állt a műsorfüzetben.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!