ERDON Helyi hírek

2010.04.11. 14:13

100 éves születésnapot ünnepeltek

<p>Nagyvárad - „Az ember legyen józan és ne egyen egészségtelen dolgokat. Ez lehet a hosszú élet titka” - mondta a 100 esztendős Simon Ernő a Nagyváradi Zsidó Hitközségnél szervezett ünnepségen.</p>

Különleges alkalomra gyűltek össze a Nagyváradi Zsidó Hitközség tagjai és a meghívottak vasárnap délelőtt, a hitközség klubtermében: Simon Ernőt ünnepelték, aki április 10-én töltötte be 100. évét. „Egész életemben dolgoztam. Húsz évig sofőr voltam, majd bőrdíszműves, később a Grünwald gyárban dolgoztam lakatosként” - mesélte magáról a bácsi, aki két háborút élt meg és egy auschwitzi deportálást. Simon Ernő jelenleg egyedül él - szülei Auschwitzban haltak meg, két gyermeke közül az egyik meghalt, a másik Amerikában él, feleségét 1994-ben vesztette el, s 87 éves lánytestvére, aki ezúttal meg is látogatta, Magyarországon lakik. Goldner Józsefné kérdésünkre elmondta: testvérét becsületes, jószívű emberként ismeri, aki képes felemelni a földről a gilisztát és arrébb tenni, nehogy eltapossák.

„Nem könnyű…”

A Nagyváradi Hitközség klubtermében szervezett születésnapi ünnepségen Koppelmann Felix, a hitközség elnöke elmondta: Simon Ernő példája mindenki számára öröm és bizakodás forrása. Már 1960-ban is fittyet hányt a statisztikákra: betöltötte az 50. évét, miközben a világban az átlagéletkor 47 év volt. „Most pedig, amikor az átlagéletkor 67 év lett, 100 évesen is magunk között tudhatjuk” -mondta az elnök, aki azt is hozzátette: Simon Ernő emberséges, jó tagja a hitközségnek, s reméli, még sokáig közöttünk lesz. Az elnök azt is kifejtette: a hosszú élet titka szerinte az, hogy az ember jól gazdálkodjon erejével, ne engedjen a kísértéseknek és higyjen a Fennvalóban.
Később az elnök továbbította a JOINT hazai elnökének, valamint a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének köszöntő szavait.

Ezt követően dr. Gheorghe Carp alpolgármester köszöntötte Simon Ernőt, majd átadott neki egy érdemoklevelet, valamint 1000 lejt az önkormányzat részéről. A zsidó hitközség, valamint a JOINT ajándékaiat az elnök nyújtotta át az idős férfinek.
„Nem könnyű a száz év, de ki lehet bírni. Sokmindenen átmentem, elvesztettem apámat, anyámat, a nővérem elment Németországba és nem tudom, mi lett vele” - mondta Simon Ernő, majd minden jót, erőt és egészséget kívánt az egybegyülteknek.

Könyvbemutató

Hasher Ehrenfeld debreceni rabbi azt kívánta az ünnepeltnek: egészségben élje meg a 120 éves születésnapját. Később Simon Ernő teli tüdőből fújta el az ünnepi gyertyát a hatalmas szülinapi tortán, mellyel a hitközség kedveskedett neki.
Az ünnepelt testvére, Goldner Józsefné ebből az alkalomból mutatta be Füstté vált életek című könyvét, melyben auschwitzi élményeit eleveníti fel - mint mondta, hasonlóan ahhoz, ahogy Kertész Imre tette Sorstalanság című könyvében. „Szüleimmel együtt deportáltak bennünket a nagyváradi gettóból. Ketten maradtunk meg. A könyvet drága szüleim emlékére írtam, gyermekeimnek és bátyámnak”- mondta az írónő.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!