ERDON Helyi hírek

2010.02.15. 08:56

Szükséges lépés a betegnyugdíajzási dossziék átvizsgálása

<p>Szatmár megye - Ioan Holdis, a PD-L Szatmár megyei szervezetének elnöke az új nyugdíjtörvény kapcsán arról is nyilatkozott, hogy miért kell a betegnyugdíjasoknak felülvizsgálatra utazniuk Bukarestbe.</p>

Ioan Holdis, a PD-L Szatmár megyei szervezetének elnöke szerint komoly gondot jelent Romániában az úgynevezett betegnyugdíjasok számának növekedése. Éppen ezért határozták el, hogy a helyi munkaképességet elbíráló bizottságoktól a bukaresti központba gyűjtsék az összes dossziét, és amennyiben felmerül annak a gyanúja, hogy illetéktelenül jutott hozzá valaki a nyugdíjhoz, annak fel kell mennie Bukarestbe felülvizsgálatra. Szatmár megyében már többen megérezhették ennek a döntésnek a hátrányait, hiszen annak ellenére, hogy hosszú évek óta betegek, és valóban nem képesek ellátni a munkaköri feladataikat, fel kellene utazzanak a fővárosba. „Tudjuk, hogy vannak a döntésnek hátrányai. Azoknál a dossziékban, ahol a munkavégzésre való képtelenséget megállapító orvos hibázott, vagy valamilyen elírás van, tisztázni kell a helyzetet, és ha valóban betegek, akkor természetesen továbbra is kapni fogják a nyugdíjat” – tette hozzá Holdis. Az Erdély Online kérdésére, hogy az orvos hanyagsága vagy a dokumentációt kezelő vétke miatt miért a betegnek kell megfizetnie, csak annyit válaszolt a PD-L helyi vezetője, hogy vannak a rendszerben hiányosságot, és sajnos valóban áldozatul esnek ennek olyanok is, akiknek nem kellene. Arra azonban, hogy az igen alacsony nyugdíjjal rendelkező betegek miből oldják meg a bukaresti utat és a három-négy napos ott tartózkodás költségeit, már csak annyit mondott, hogy szükséges ez a lépés annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül jutottak hozzá a nyugdíjhoz.

54,7 év az átlag
Néhány adatot közölt a nyugdíjazással kapcsolatban. Jelenleg 58 évesen mehetnek a nők, a férfiak pedig 63 évesen nyugdíjba, ám az átlagéletkor, amelynél Romániában nyugdíjba mennek a valóságban 54,7 év. Holdis szerint ez a gazdasági helyzet miatt is van, hiszen azoknak, akiknek megszűnt a munkahelyük és középkorúak, már nem biztos, hogy találnak másik munkahelyet. A nők és a férfiak Romániában várható életkorát tekintve a nők 19,7 évig kaphatnak optimális esetben nyugdíjat, míg a férfiaknál ez csak 16 év. Ezzel szemben a valós statisztika azt mutatja, hogy a lakosság csaknem fele még a nyugdíjkorhatár elérése előtt meghal. Egy évvel a nyugdíjazás után meghal további 28 százalék, míg két évvel utána 25 százalék. Körülbelül 4-5 százalékra tehető azoknak a száma Romániában, akik kiélvezhetik (vagy szenvedhetik szerk. megj.) a megérdemelt nyugdíjukat. „Tudok róla, hogy vannak olyan települések, ahol annak ellenére, hogy hatalmas házakat építenek, sokan élnek betegnyugdíjból és még szociális segélyt is kapnak” – mutatott rá Holdis, de azt már nem árulta el, hogy ha már tudomásuk van ilyesmiről, akkor mit szándékoznak tenni az ügyben, holott két ilyen községben is PD-L-s az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!