ERDON Helyi hírek

2010.02.14. 13:10

"Kárásztelkinek lenni dicsőség"

<p>Nagyvárad - Péntek este szülőfaluja tiszteletére Kárásztelki, szilágysági bált szervezett Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a nagyvárad-velencei római-katolikus kultúrotthonban.</p>

Több mint 270-en vettek részt azon a nagy sikerű mulatságon, melyet Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szervezett pénteken a nagyvárad-velencei római-katolikus kultúrotthonban, szülőfaluja, Kárásztelek tiszteletére. A bálozók körülbelül nyolcvan százaléka a településről származott el, illetve ott élt hosszabb-rövidebb ideig, a többiek pedig az érintettek hozzátartozói, barátai voltak. Az ismerősök már a kapualjban örömmel üdvözölték egymást, s azt est folyamán újabb barátságok szövődtek. Köszöntőbeszédében a politikus arra hívta fel a figyelmet: soha sem szabad elárulnunk vagy megtagadnunk a gyökereinket, hiszen "lehetünk úgy büszke váradiak, hogy közben büszkén vállaljuk szülőhelyünket is". Hozzátette: annak érdekében, hogy ne csak közös múltunk, hanem jövőnk is legyen, ezt az életérzést, magatartásformát továbbítanunk kell gyermekeinknek, családtagjaiknak is, ahogyan az ő szülei is tették ezt, akiknek nagyon hálás ezért. Faluvégi Ferenc kárásztelki polgármester azt a legendát elevenítette fel, miszerint nincs olyan hely a világon, ahol ne élnének kárásztelkiek, talán még a Holdon is lehet találkozni velük... "Akinek kárásztelki múltja van, soha sem fogja elfeledni", vélekedett az elöljáró.

Van feltámadás!

Lőrincz Ottó római-katolikus esperes, a váradi Szent László templom jelenlegi plébánosa közel egy évtizedig volt a kárásztelkiek életének lelki gondozója (1981-1990 között). Felszólalásában a falu történetének talán legnehezebb időszakára, a 80-as évek végére emlékeztetett, amikor úgy tünt, hogy a település halálra van itélve. A húsz évvel ezelőtti történések azonban bebizonyították, hogy Kárásztelek életében is volt feltámadás. "A kárásztelkiekben megvan a krisztusi erő. Képesek mindig megújulni, szeretik a jót és a szépet, és vállalják ezért az áldozatot. Tudják ugyanakkor a kötelességüket és mindig betartják a szavukat", hangsúlyozta a tisztelendő. Néhány évig szintén Kárásztelken szolgált Sövér István, a Barátok templomának káplánja is, aki az összetartozás érzésének fontosságát emelte ki. "Kárásztelkinek lenni dicsőség!"- közölte Szabó József váradi önkormányzati képviselő, aki annak okán kapott szót, hogy édesapja ezen a településen született.

A beszédek után nem kellett sohat noszogatni a társaságot: a táncparkett pillanatok alatt benépesült. A remek hangulathoz nagymértékben hozzájárult a minőségi zene (köszönet érte a zilahi Atlasz együttesnek) és az ízletes vacsora is. Meglepetésként Kaszás Richard és Kaszás Regina, jelenleg Debrecenben élő táncosok is felléptek, nagy sikert aratva az egybegyűltek körében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!