ERDON Helyi hírek

2009.08.30. 18:21

A „Hunyadiak országában”

<p>Szatmárnémeti – Nagy sikert aratott a közönség körében a Partiumi Magyar Napok keretében, az Aranykard Sárkányos Lovagok Társasága által tartott bemutató, amelyen nemcsak a hunok, hanem Zsigmond király korát is felidézték.</p>

Szombaton, a Partiumi Magyar Napok rendezvény keretében szinte egész napos programot tartott az Aranykard Sárkányos Lovagok Társasága. Az Egerből, Budapestről, Sirokról és Miskolcról érkezett társaság többek között pallos vívást és dobos bemutatót tartott a nagyérdeműnek, de íjászatból is ízelítőt kapott a közönség. A hunok korát idéző dobos bemutatót áhítattal és nagy beleéléssel hallgatták az érdeklődők, és kiváncsian nézték a lovagok viadalait. A Magyar Hagyományörző Világszövetségének egyik elnöke, Lovag Poprócsy Attila elmondta, a pallos vívás bemutatója egyben a lovagkor történelmi áttekintése volt. A társaság tagjai Zsigmond király korszakát idézték. A pallos bemutató elején Lovag Poprócsy Attila többek között a lovagi villámíjászatról beszélt, valamint a kor jellegzetességéről. „A fő fegyver, a pallos, amelyet szentséges fegyvernek is neveztek” — mondta.

Ez az egyik kedvelt haci fegyvere volt Hunyadinak — a „törökverő” pallosa 12 kg–os volt. A bemutató során a társaság tagjai különböző pallos forgatási technikát mutattak be, valamint a közelharcokból is ízelítőt kaptak a nézők.Lovagok viadalaLovag Poprócsy Attila elmondta, Kolozsváron, Temesváron, valamint Székelyudvarhelyen közös hagyományörző csapatot szeretnének alakítani. Szerinte Romániában elsősorban a Hunyadiak korának kellene nagy hagyománya legyen és ezt a korszakot idéznék fel az erdélyi társaságokkal közösen. „A Hunyadiak országában, Erdély több várában lenne jó hasonló programokat rendezni. Ez hasznos idegenforgalmi, de elsősorban hagyományörző szempontból” — folytatta Popróczy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!