ERDON Helyi hírek

2008.11.18. 13:57

Korrupciós ügyben Petru Filip neve!

<p>Bihar megye - Petru Filip Bihar megyei PD-L elnök, EP-képviselő, volt nagyváradi polgármester neve is felmerült abban a korrupciós botrányban, amely Kolozsváron robbant ki. Maga Filip mindent tagad.</p>

Őrizetbe vett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Kolozsváron egy parlamenti képviselőjelöltet korrupciógyanús ügyletek miatt. Virgil Pop a PNL színeiben indult volna a hó végi választáson, ám befolyással való üzérkedés gyanúja miatt most eljárás indult ellene. A DNA szerint a politikus közbenjárást ígért egy nagyváradi vállalkozónak, nevezetesen azt, hogy közbenjár a bukaresti Electrica vállalatnál néhány előnyös szerződés megkötéséért. A korrupcióellenes ügyészek szerint Pop ezért meg is kapott 130.000 lej előleget, a teljes állítólagos ügylet összértéke pedig 50.000 euró.

Maga Virgil Pop kedden azt nyilatkozta, teljes mértékben ártatlan, „gyártottak” egy dossziét ellene a politikai ellenfelei. Hasonlóképpen foglalt állást maga a PNL, amely szerint jelöltjük kiiktatása a versenyből súlyos veszteség a Kolozs megyei szervezetüknek, s úgy vélik, éppen ez lehetett a céljuk az akciót elindító konkurenseiknek.

Filip képben

Bekerült az ügybe később egy másik párt másik megyei jelöltje is. Petru Filipről van szó, aki Bihar megye egyik választási kollégiumában honatyajelölt, egyébként pedig a PD-L Bihar megyei szervezetének elnöke, valamint EP-képviselő. Steluta Cataniciu, Virgil Pop ügyvédje jelentette be, hogy az ő információja szerint érintett Petru Filip is. Pop ellen ugyanis egy bizonyos Petru Chi§ vállalkozó tett feljelentést a DNA-nál, Chis pedig „Petru Filip egyik bizalmasa”. Az ügyvéd megerősítette, hogy a vizsgálat alá vont Virgil Pop, valamint a feljelentő Petru Chis néhány hónappal ezelőtt még üzlettársak voltak a Skyland nevű építkezési cégben. Cataniciu hírügynökségeknek ezt nyilatkozta: védencét azt követően helyezték vád alá, „hogy állítólag Petru Filip volt nagyváradi polgármester egyik bizalmasának azt ígérte, elintéz bizonyos szerződéseket az Electricánál. Több mint szembeötlő a Virgil Pop őrizetbe vétele, hiszen a DNA szerint az állítólagos tettet tavaly decemberben követte el, hatósági lépésre azonban csak most, a választások előtt került sor”.

Maga Petru Filip az ügyre reagálva azt állítja: nem is tudott róla, hogy az ő neve is szerepel a DNA vizsgálatának alapjául szolgáló dossziéban. Állítja: nem is ismeri Virgil Popot, nincsenek tangenciái az Electricával sem, továbbá nem ismer senkit a Kolozs megyei PNL-ből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!