ERDON Helyi hírek

2008.11.03. 14:48

Huszártalálkozó Bihar megyei résztvevőkkel

<p>Debrecen - 20 éve alakult meg a Hagyományőrző Huszármandérium Debrecenben, mely egyenruhája, hagyományai és eszmeisége révén újjáélesztette a debreceni 2-es számú Huszárezredet, amely 1869 és 1918 között tevékenykedett. Utolsó parancsnoka gróf Tisza István huszárezredes volt.</p>

Fontos pillanathoz érkezett el a mandérium, hiszen végre a debreceni ,és Hajdú-Bihar megyei önkormányzat révén zászlót is kaptak. Ebből az alkalomból zászlóanyát is választottak, mely általában vagy a legidősebb huszár felesége, vagy a legfiatalabb huszár édesanyja szokott lenni. Erre a kiemelt funkcióra Rákóczi Gyöngyit választották meg. A résztvevők között kitűntetéseket is osztottak a szervezők. Romániából négyen részesültek elismerésben: Rákóczi Lajos, Gellért Gyula esperes, a diószeg-álmosdi csata rendszeres szervezője, Zatykó István szentjobbi polgármester és Kiss István, a Partiumi Huszárcsapat megszervezője. Az eseményen a Váradról elszármazott Miske László színművész szavalta el a Himnuszt és a Szózatot.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!