ERDON Helyi hírek

2008.11.13. 10:02

Elkezdődött a visszaszámlálás

<p>Szatmár megye- Még egy hét és startol Nagykárolyban a Színművészeti Egyetemek II. Fesztiválja, azaz a SPOT. Bővült a helyszínek sora: a színházban is tartanak majd előadásokat.</p>

Egy héttel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ma pedig mégis valóság: kinyitják a nagykárolyi színházépületet, mert néhány előadásra ott kerül sor, tájékoztatta lapunkat Georgescu Bogdan igazgató. „Nincs más helyszín, ahol meg lehetne tartani azokat az előadásokat, amelyekkel a SPOT-ra érkeznek az előadók. Az egyik darabhoz két kamionnyi díszletet hoznak a művészek magukkal, ezt más helyszínen nem lehet előadni.”- mondta az igazgató. A szakértői vélemény még nem született meg az épület konkrét állapotával kapcsolatban, azok a módosítások, amik folyamatban vannak, ennyi munkát lehetővé tesznek az épületben. „Nem koncertet, vagy gólyabált szervezünk az épületben, hanem színházi előadást mutatunk ott be. Reméljük így nem keletkezik kár a színház épületében. Az erkélyt nem lehet majd használni, csak a nézőtér alsó részén ülhetnek majd az érdeklődők.” – tette hozzá. „A várost megszállta a színház” ez a hivatalos mottója az idei fesztiválnak, amelynek programja november 21–23-a között zajlik.

A részletes program

Péntek délután 3 órától, a Szent László Közösségi Házban megnyitóval veszi kezdetét a rendezvény. Ezt követően 5 órától, az Újvidéki Színművészeti Akadémia „Lírai összeállítás” címet viselő magyar nyelvű előadására kerül sor, 6 órától a Nagykárolyi Művelődési Ház és a G.E.T.A. „E-uri” című román nyelvű előadása következik. Este fél nyolctól, a Városi Színházban a kolozsvári Babes – Bolyai Tudományegyetem Színháztudomány és Televízió Kar, Színművészeti szakosai, Moliére „Tartuffe” –ét mutatják be, magyar nyelven.

Szombaton délután 2 órától az Újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatói, részleteket mutatnak be első éves vizsgaelőadásukból. Az előadás magyar nyelvű lesz. Négy órától, a Craiova-i Bölcsészkar Színházi Tanszékének hallgatói adnak elő részleteket az első éves vizsgaelőadásukból. Ez az előadás román nyelven zajlik. Este hét órától a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatói „100 éves a magyar kabaré” címmel mutatkoznak be a nagykárolyi közönségnek. A szombati előadások helyszíne a nagykárolyi színházépület.

Vasárnap délután két órától „Commedia dell arte előadás” címmel, a Kolozsvári Babes – Bolyai Tudományegyetem Színháztudomány és Televízió szakos, román hallgatói lépnek fel. Este fél nyolctól, William Saroyan: „A barlanglakók” című előadását, a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem román csoportja mutatja be. A vasárnapi programokat szintén a színházban szervezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!